Maak meer gebruik van je geheugen

Verbeter je geheugen met de Loci methode of Roman Room

Vraag jij je ook wel eens af hoe sommige mensen alles kunnen onthouden, terwijl jij alleen al een pak melk met cruesli op een boodschappenlijstje moet zetten? Wil jij ook wel je geheugen verbeteren? Geen zorgen, je hoeft geen genie te zijn om dingen beter te kunnen onthouden: maak kennis met de Loci methode/Roman Room.

Een deel van het hoorcollege doen we maandag/dinsdag binnen de minor toegepaste psychologie op een andere manier.

Beluister het hoorcollege (al wandelend en pas het geleerde direct toe door de “boodschappenlijst van John” te onhouden. Het gaat je zeker lukken met de tips die je krijgt in deze “podcast” Kijk af en toe naar de onderstaande sheets en laat je verrassen door je eigen brein.


Klik hieronder om de postcast te beluisteren en bekijk de slides op de website of de geprinte, uitgedeelde versie. Succes met het onthouden van mijn boodschappenlijst voor vandaag. Wie kan alle 14 items in de juiste volgorde correct weergeven? Ik ga ervan uit dat ik iedereen kan vragen.

En iedereen kan een winnaar zijn

Let’s make it work JOHN


En hier de slides behorende bij de podcast

hpn brein2.jpg
Dia1.JPG
Dia2.JPG
Dia3.JPG

Ter info

Geheugen verbeteren met de methode van Loci

DAVID LO DICO 22 februari 2017 Braincaps

De methode van Loci
Je geheugen verbeteren kan makkelijk door het gebruik van de methode van Loci . Dit wordt gedaan door middel van het bewandelen van een virtuele route. In je hoofd bedenk je een bepaalde route, bijvoorbeeld door het huis of de route naar jouw supermarkt. In die route koppel je de dingen die je wilt onthouden aan locaties/objecten/situaties die je op jouw geplande route tegen komt. Hoe gekker de combinatie, des te beter je het onthoudt.

Ter illustratie: aan jouw voordeur hangt stokbrood. Je maakt de deur open en ziet een aap hangen met bananen in zijn hand. Vervolgens loop je naar de kraan en draait die open: er vloeit cola uit. (te onthouden: stokbrood, bananen, cola)

Waarom werkt dit?
Door het bekende op jouw route te combineren met datgene wat je moet onthouden, en dit op een opvallende of gekke manier te koppelen, zal je merken dat dit daadwerkelijk beter blijft hangen. Omdat je een gekke of ongewone combinatie maakt voor de hersenen, trekt het onbewust meer de aandacht en onthoud je het beter.

Aan de slag!

Stap 1:
Bedenk hoeveel dingen je wilt onthouden. Als je bijvoorbeeld 8 dingen moet onthouden voor jouw boodschappenlijstje, bedenk dan een route met 8 locaties/objecten/situaties.

Stap 2:
Koppel ieder ding die je wilt onthouden aan een bepaald locatie/object/situatie. Bijvoorbeeld dat je een aap ziet met bananen in zijn hand. Hoe gekker de locatie/object/situatie, des te beter je het onthoudt.

Stap 3:
Loop de route met de gekke combinaties een aantal keren langs. Je zult al meteen merken dat je dingen niet meer vergeet. Hoe vaker je de methode van Loci gebruikt, des te beter je er in wordt!

Herhaal dit regelmatig om beter te worden in het gebruik van de methode van Loci, en onderga zelf waarom zoveel mensen op deze manier hun geheugen verbeteren!

Mail naar info@humanpowernow.com en ontvang de correcte volgorde van de boodschappenlijst van JOHN

En deze video “Insane in the brain” als bonus-hersenkraker

John KistermannComment