Empathie op 5 mei

Empathie? Het is gewoon te veel inspanning

18 april 2019 | American Psychological Association

Empathie? Het is gewoon te veel inspanning Credits: Pixabay

3 mei was de dag van de empathie en tonen wij na 4 mei meer empathie?

Zelfs wanneer het voelen van empathie voor anderen niet financieel kostbaar of emotioneel uitputtend is, zullen mensen het toch vermijden omdat ze denken dat empathie te veel mentale inspanning vereist, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association.

Empathie, het vermogen om de gevoelens van een ander te begrijpen, wordt vaak gezien als een deugd die helpt bij het helpen van gedrag. Maar mensen willen vaak geen empathie voelen.

"Er is een algemene aanname dat mensen gevoelens van empathie verstikken omdat ze deprimerend of kostbaar kunnen zijn, zoals het doen van giften aan liefdadigheid", zegt hoofdonderzoeker C. Daryl Cameron, PhD. "Maar we ontdekten dat mensen vooral niet de mentale inspanning willen doen om medeleven met anderen te voelen, zelfs als het gaat om het voelen van positieve emoties."

De studie, die online werd gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology: General®, omvatte 11 experimenten met meer dan 1200 deelnemers. Cameron leidde een team van onderzoekers aan de Penn State University, waar hij universitair docent psychologie is, en de universiteit van Toronto.

De onderzoekers ontwierpen een 'Empathy Selection Task' om te testen of cognitieve kosten, of mentale inspanning, empathie konden afhouden. Tijdens een reeks opdrachten gebruikten de onderzoekers twee kaartspellen met elk grimmige foto's van kindervluchtelingen. Voor één kaart kregen de deelnemers te horen dat ze de fysieke kenmerken van de persoon op de kaart moesten beschrijven. Voor de andere kaart werd hen verteld om empathie voor de persoon op de foto te voelen en na te denken over wat die persoon voelde. Deelnemers werd verteld om vrij te kiezen uit beide kaarten in elke proef.

In sommige aanvullende experimenten gebruikten de onderzoekers kaarten met afbeeldingen van droevige of lachende mensen. Bij de keuze om te kiezen tussen kaarten koos de deelnemer consequent de kaart waarvoor geen empathisch gevoel nodig was, zelfs niet voor de foto's van gelukkige mensen.

"We zagen een sterke voorkeur om empathie te vermijden, zelfs wanneer iemand anders vreugde uitdrukte," zei Cameron. In alle experimenten kozen de deelnemers gemiddeld 35% van de tijd voor het empathiekaart, wat een sterke voorkeur voor het deck liet zien die geen empathie vereiste. Er waren ook geen financiële kosten voor het voelen van empathie in de studie omdat niemand werd gevraagd om tijd of geld te doneren om kindervluchtelingen of iemand anders op de foto's te ondersteunen

In enquêtevragen na elk experiment meldden de meeste deelnemers dat empathie cognitiever uitdagender was, omdat het meer inspanning vereiste en dat ze zich er minder goed bij voelden dan bij het beschrijven van de fysieke kenmerken van andere mensen.

Deelnemers die aangaven dat empathisch gevoel mentaal veeleisend was of hen onzeker, geïrriteerd of in de problemen brachten, hadden meer kans om het empathische dek tijdens de experimenten te hebben vermeden.

Kunnen mensen worden aangemoedigd om empathie te voelen als ze denken dat ze er goed in zijn? In twee experimenten werd de helft van de deelnemers verteld dat ze beter waren dan 95% van de anderen op het empathische vlak en 50% beter voor het objectieve fysieke kenmerken vlak, terwijl de andere groep het tegenovergestelde werd verteld. Deelnemers die te horen kregen dat ze goed waren in het voelen van empathie, waren meer geneigd om kaarten te selecteren uit het empathiekaart en rapporteren dat empathie minder mentale inspanning vereiste.

De cognitieve kosten van empathie kunnen ertoe leiden dat mensen het vermijden, maar het kan mogelijk zijn om empathie te vergroten door mensen aan te moedigen dat ze het goed kunnen doen, zei Cameron.

"Als we de motivatie van mensen kunnen veranderen in empathie, dan zou dat goed nieuws kunnen zijn voor de samenleving als geheel," zei Cameron.

"Het zou mensen kunnen aanmoedigen om contact te zoeken met groepen die hulp nodig hebben, zoals immigranten, vluchtelingen en de slachtoffers van natuurrampen."

Referentie: "Empathie is hard werken: mensen kiezen ervoor om empathie te vermijden vanwege hun cognitieve kosten," door C. Daryl Cameron, PhD, Julian A. Scheffer, MA, Eliana Hadjiandreou, BA, Pennsylvania State University; Cendri A. Hutcherson, PhD, Amanda M. Ferguson, MA, en Michael Inzlicht, PhD, University of Toronto; Journal of Experimental Psychology: General, online gepubliceerd op 18 april 2019.

van 5 naar 4 mei en weer terug

De blog van 4 mei 2019 eindigde zo

“Van Thomas Hobbes tot Arthur Schopenhauer en de bekende Britse bioloog Richard Dawkins: de meeste denkers die nagedacht hebben hoe mensen met elkaar omgaan, deden dat in termen van overleven. We zijn geneigd om uit te gaan van het kwaad, terwijl de mens ook zoveel goed doet. De mens is een empathisch wezen, dat mag wel wat meer benadrukt worden. Vriendschap, zorg voor de ander, vertrouwen, al die waarden die als soft zijn weggezet: die kant van de mens wordt onvoldoende serieus genomen.”

'We hebben de harde maatregelen een kans gegeven.

Laten we nu die softe kant belichten, dan zul je zien dat die geborgenheid die we nu zo missen, wordt hersteld.'

van 4 naar 5 mei

Er is voldoende bewijs dat empathie ons verder kan helpen

LATEN WE EMPATHIE MEER EEN KANS GEVEN EN EMPATHIE MEER STATUS TE GEVEN IN ZOWEL WERK-EN PRIVÉ SITUATIES EN VIA SUPPORT EN POSITIEVE FEEDBACK KOMEN TOT INTRINSIEKE EMPATHIE OM SAMEN ECHT VRIJ TE ZIJN

human power now

Make It Better

Anderson Paak

How do you mend when you worlds apart?
Ooh, carry on
Ooh, from the start
Somehow, we fell in love, then fell right out of touch
And ooh, that was hard
But ooh, here we are
And it's easier to walk away
Than to look for what would make you stay

Remember when we first met?
We were having so much fun
So, now, how can we both forget
Telling each other, "We are the one"?

We would make love (We would make love)
At the drop of a hat
Remember that?
(Yeah)
I remember you and me (You and me)
Close as any two can be (Two can be)
Now we're strangers in the night (Strangers)
Awkward in the tight

Oh baby, do you want to make it better?
Do you want to stay together?
Hey, if you do
Then let's please
Make some new
Memories

When you take somebody for your own
It can't

When you take somebody for your own
It can’t survive on history alone

Meet me at the hotel, motel
Though we got a room at home
Go to a place that we don't know so well
It be nice, add a little spice
Try some new seduction
Show each other how
Give each other new instructions
On what makes us
Feel good
Now

I just wanna make you feel good now

Do you want to make it better?
Do you want to stay together?
And it's easier to run away
Than to look for what would make you stay

Do you want to make it better?
Do you want to stay together?
If you do
Then let's please
Make some new
Memories
Do you want to make it better?
Do you want to stay together?
If you do
Then let's please
Make some new
Memories
Do you want to make it better?
Do you want to stay together?
If you do
Then let's please
Make some new
Memories
Do you want to make it better?
Do you want to stay together?

Songwriters: Brandon Paak Anderson

Songteksten voor Make It Better © Sony/ATV Music Publishing LLC


hpn free3.jpg