Een terugblik en vooruitblik op het speciaal en passend onderwijzen

Een maand na de koninklijke onderscheiding van Jan Brandsma tijdens de vergadering Hermen J Jacobsfonds 18-12-2018.

Hierbij nog enkele foto’s en interview radio Gelderlander 28-12-2018 met een terugblik en vooruitblik op het speciaal en passend onderwijzen

https://webmail.online.nl/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=9311&part=3

En Jan Brandsma’s dankjewel aan allen

Familie, vrienden, strijdmakkers

'De laatste vergadering van het jaar', dacht ik toen ik afgelopen dinsdag naar Amersfoort reed. Het was een extra-vergadering in verband met uitreiking van de Hermen J. Jacobsprijs in maart 2019. Pas nu weet ik dat de bestuursleden van het fonds al maanden geleden een plan hadden gesmeed om op 18 december deze extra-vergadering te houden. Zij hadden de noodzaak hiertoe zo aannemelijk gebracht, dat ik geen enkel bezwaar had gemaakt.

                Al ver voor de zomervakantie moet, door Gerard in samenwerking met Rebecca, een plan bedacht zijn voor de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding. Een actie die met strikte geheimhouding onder vrienden en familie verspreid is. En daarvoor, zeker anderhalf tot twee jaar geleden, moet het initiatief genomen zijn waarbij, gezien de vele ondersteuningsbrieven, zeker twintig personen betrokken moeten zijn geweest. En ik had helemaal niets in de gaten, geen signaal opgevangen, geen enkele verspreking gehoord, geen verkeerde adressering van een mail…

             Gerard haalde me uit de vergadering van het Hermen J. Jacobsfonds. We waren aan het afronden. Het schoot door me heen: waarschijnlijk nog een foto of een statement in verband met het 20-jarig jubileum van de opleiding tot leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal. Bij dat jubileum kon ik niet aanwezig zijn, want Lida en ik zaten in Chili bij onze dochter.

                Het openen van de deur van het zaaltje werkte verlammend. Overdonderd en verstomd. Pas langzamerhand werd me helder wat er aan de hand was en dat achter me tientallen vrienden en familieleden stonden. Na vijftig jaar speciaal onderwijs ben je wel wat gewend, maar deze bijeenkomst oversteeg het 'verrassingseffect'. De ondersteunende brieven en toespraken heb ik gelukkig ook op papier gekregen en samen met de foto's beleef ik de avond opnieuw. 's Nachts, van een rustige slaap was uiteraard geen sprake, las ik de 'draagwijzer' (25 pagina's). Het  komt er op neer dat je het 'uitreikversiersel' alleen bij zeer uitzonderlijke gelegenheden mag dragen. Ook het bijgevoegde 'draaginsigne' mag je alleen dragen op de revers van een kostuum en daarbij is een stropdas voorgeschreven. Het zal waarschijnlijk niet zo vaak voorkomen. Op een trui een Koninklijk versiersel dragen is erger dan vloeken in een kerk en absoluut verboden. Toen ik deze 'draagwijzer'  las moest ik wel even grinniken. Ik had ook wel even binnenpret toen ik de burgemeester hoorde zeggen dat de ondersteuningsbrieven volgens een format ingeleverd moesten worden, maar dat niemand zich daar aan had gehouden. Eigen-wijsheid was klaarblijkelijk leidend geweest en dat hoort zo. Het zal niet vaak voorgekomen zijn dat een dienstweigeraar een officiers-status krijgt. Daar hebben jullie voor gezorgd. Al de mooie dingen waarover gesproken werd en waarvoor we gestreden hebben waren niet mogelijk zonder jullie bijdrage. De laatste jaren doe ik promotieonderzoek naar het ontstaan, de groei en de professionalisering van het speciaal onderwijs in Nederland. De pioniers van het speciaal onderwijs staan hierbij centraal en de hoofdtitel is: Strijdmakkers.

 

                Durf, vindingrijkheid en vasthoudendheid zijn de kenmerken van de pioniers van het speciaal onderwijs en deze begrippen zijn ook kenmerkend voor jullie, de collega's met wie ik samenwerkte en nog samenwerk. In de toespraken en verhalen kwam naar voren waar we gezamenlijk voor streden en wat we realiseerden. Een periode van echte strijdmakkers, die nu ook een officier in hun midden hebben. Komende dagen zal er bij ons veel over gesproken worden. Dank voor jullie aanwezigheid, bijdragen en steun al die jaren. Een hele fijne jaarwisseling en volgend jaar hoop ik jullie weer te zien bij een bijzondere gebeurtenis, maar dan ben ik voorbereid.

 

Jan

Logo 3 RGB.png
WP_20181218_21_19_06_Pro.jpg
jan lintje.jpg
janfoto1.jpeg
jANFOTO2.jpeg
janjan.jpg
WP_20181218_19_03_51_Pro.jpg
WP_20181218_18_50_50_Pro.jpg
WP_20181218_19_05_26_Pro.jpg
janja.jpeg
jan1.png
John Kistermann