Je slaapt niet altijd beter door te luisteren naar instrumentele muziek

Resaerch Digest Emma Young 28 juni 2021

Muziek voor het slapengaan kan je slaap verstoren door oorwormen te veroorzaken


Luister je naar rustige muziek om je te helpen ontspannen voordat je gaat slapen? Als je dat doet, volg je het advies van allerlei organisaties, waaronder de Amerikaanse National Institutes of Health en de National Sleep Foundation. Dit advies kan echter contraproductief zijn, volgens een nieuwe studie van Michael K. Scullin en collega's van de Baylor University. Het werk, gepubliceerd in Psychological Medicine, ontdekte dat muziek voor het slapengaan werd geassocieerd met meer slaapstoornissen - en dat instrumentale muziek nog erger is dan muziek met songteksten.

In de eerste studie rapporteerden 199 online deelnemers die in de VS woonden over hun slaapkwaliteit en luisterfrequentie en timing van muziek, evenals hun overtuigingen over hoe dit hun slaap beïnvloedde. Bijna iedereen - 87% - was van mening dat muziek de slaap verbetert, of in ieder geval niet verstoort. Het team ontdekte echter dat meer totale tijd besteed aan het luisteren naar muziek geassocieerd was met slechtere slaap en slaperigheid overdag. Iets meer dan driekwart van de deelnemers meldde ook vaak last te hebben van "oorwormen" - een liedje of deuntje dat "vastzit" en in hun hoofd wordt afgespeeld. Een kwart gaf aan deze minstens één keer per week 's nachts te ervaren, en deze mensen hadden (niet verrassend) zes keer zoveel kans om een ​​slechte slaapkwaliteit te melden. De analyse van het team suggereerde dat het specifiek luisteren naar instrumentale muziek voor het slapengaan verband hield met meer slaapgerelateerde oorwormen en een slechtere slaapkwaliteit.

Het team voerde vervolgens een experimenteel onderzoek uit bij 48 jonge volwassenen. Nadat ze om 20.45 uur in het slaaplab waren aangekomen, gingen de deelnemers naar een stille, slecht verlichte slaapkamer, waar ze een groot aantal vragenlijsten invulden met metingen van stress, slaapkwaliteit en slaperigheid overdag. Ze hadden ook elektroden aangebracht, klaar voor de nachtelijke polysomnografie (die hun hersengolfactiviteit registreerde, evenals hartslag en ademhaling), en rapporteerden over hoe ontspannen, nerveus, energiek, slaperig en gestrest ze zich voelden.

Om 22.00 uur kregen ze wat "downtime", met rustige muziek. De helft werd gerandomiseerd om drie nummers te horen: "Don't Stop Believin'' van Journey, "Call Me Maybe" van Carly Rae Jepsen en "Shake It Off" van Taylor Swift, terwijl de andere helft alleen instrumentale versies van deze nummers hoorde. dezelfde liedjes. (Het team koos deze nummers omdat bekend is dat ze oorwormen veroorzaken en de deelnemers waarschijnlijk erg bekend waren.)

Deelnemers meldden afname van stress en nervositeit en meer ontspanning na het luisteren naar beide sets nummers, en vertoonden ook verlagingen van de bloeddruk. Dus - zoals eerdere studies ook hebben gesuggereerd - rustige muziek voor het slapengaan was op dat moment inderdaad ontspannend. Een kwart van de deelnemers ontwaakte echter uit de slaap met een oorwurm, en de polysomnografische gegevens toonden aan dat instrumentale versies van de nummers eerder deze ontwaken zouden veroorzaken en ook andere slaapverstoringen veroorzaakten, zoals verschuivingen van diepere slaap naar lichtere slaap . Alles bij elkaar genomen vertegenwoordigen de bevindingen "causaal bewijs dat instrumentale muziek voor het slapengaan de slaapkwaliteit beïnvloedt via oorwormen", schrijft het team.

De EEG-gegevens toonden aan dat de deelnemers die wakker werden met een oorworm significant grotere "frontale langzame oscillaties" hadden - een klassiek kenmerk van geheugenconsolidatie tijdens de slaap. Met oorworm geassocieerde langzame oscillaties werden ook gezien in de auditieve cortex, die geluiden verwerkt. Het ontwaken van oorwormen lijkt dus het gevolg te zijn van de reactivering van melodieën die overdag tijdens de slaap worden gehoord, als onderdeel van het geheugenconsolidatieproces. De algemene gegevens van het team suggereren dat dit waarschijnlijker is wanneer de melodieën rond bedtijd worden gehoord en instrumentaal zijn.

Waarom alleen instrumentale nummers een grotere impact zouden moeten hebben dan muziek met teksten is niet duidelijk. De drie liedjes die in dit onderzoek zijn gebruikt, zijn gekozen omdat ze waarschijnlijk bekend voorkomen. Het horen ervan zonder de tekst kan de hersenen van de deelnemer ertoe hebben aangezet om te proberen de woorden toe te voegen, waardoor de kans op oorwormen groter zou kunnen zijn. Als dit het geval is, heeft niet alle instrumentale muziek hetzelfde effect. De gegevens uit de eerste studie komen echter overeen met het idee dat instrumentale muziek over het algemeen een groter probleem vormt.

Dit werk heeft natuurlijk praktische implicaties. "Alleen omdat muziek luisteren leuk is, wil nog niet zeggen dat meer muziek altijd beter is voor de gezondheidsresultaten", schrijft het team.

En voor iedereen die 's nachts last heeft van oorwormen, hebben de onderzoekers een paar aanbevelingen: beperk hoeveel muziek je overdag luistert en luister niet naar muziek voor het slapengaan. Besteed in plaats daarvan misschien 5-10 minuten aan het schrijven van een takenlijst voor de volgende dag, aangezien eerder werk waarbij Scullin betrokken was, heeft uitgewezen dat dit mensen helpt om in slaap te vallen. Als je moeite hebt met slapen, wil je misschien ook kijken naar digitale interventies, of zelfs een schommelbed.

photo-1568262979825-9f6e0e000e7a.jpg
John Kistermann