Is de persoonlijkheid van mensen door de pandemie veranderd zoals vriendelijk zijn tegen anderen?

Heeft de pandemie ons minder vriendelijk gemaakt?

Een nieuwe studie observeerde snelle veranderingen in persoonlijkheid tijdens de pandemie, waarbij mensen minder open, gewetensvol, aangenaam en extravert werden.

Good Science Center J. Burke 12 oktober 2022

Voor velen van ons blijven sommige persoonlijkheidskenmerken gedurende ons hele leven hetzelfde, terwijl andere slechts geleidelijk veranderen. Er zijn echter aanwijzingen dat belangrijke gebeurtenissen in ons persoonlijke leven die ernstige stress of trauma veroorzaken, in verband kunnen worden gebracht met snellere veranderingen in onze persoonlijkheid.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in PLOS ONE, suggereert dat de COVID-pandemie inderdaad veel grotere verschuivingen in persoonlijkheid heeft veroorzaakt dan we in deze periode van nature zouden verwachten. De onderzoekers ontdekten met name dat mensen in 2021 en 2022 minder extravert, minder open, minder aangenaam en minder gewetensvol waren dan vóór de pandemie.

Deze studie omvatte meer dan 7.000 deelnemers uit de VS, tussen 18 en 109 jaar oud, die werden beoordeeld vóór de pandemie (vanaf 2014), vroeg in de pandemie in 2020 en later in de pandemie in 2021 of 2022.

Op elk tijdstip voltooiden de deelnemers de 'Big Five Inventory'. Deze beoordelingstool meet persoonlijkheid op een schaal over vijf dimensies: extraversie versus introversie, vriendelijkheid versus antagonisme, nauwgezetheid versus gebrek aan richting, neuroticisme versus emotionele stabiliteit en openheid versus geslotenheid voor ervaring.

Er waren niet veel veranderingen tussen pre-pandemische en 2020 persoonlijkheidskenmerken. De onderzoekers vonden echter significante dalingen in extraversie, openheid, vriendelijkheid en gewetensvolheid in 2021/2022 in vergelijking met vóór de pandemie. Deze veranderingen waren vergelijkbaar met een decennium van normale variatie, wat suggereert dat het trauma van de COVID-pandemie het natuurlijke proces van persoonlijkheidsverandering had versneld.

Interessant is dat de persoonlijkheden van jongere volwassenen het meest veranderden in het onderzoek. Ze vertoonden een duidelijke afname in vriendelijkheid en consciëntieusheid, en een significante toename van neuroticisme in 2021/2022 vergeleken met pre-pandemie. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan sociale angst bij het terugkeren in de samenleving, na twee jaar normaliteit te hebben gemist.

Persoonlijkheid en welzijn

Velen van ons zijn tijdens de pandemie gezondheidsbewuster geworden, bijvoorbeeld door beter te eten en meer te bewegen. Velen van ons zochten alle sociale connecties die we virtueel konden vinden en probeerden onze aandacht te heroriënteren op psychologische, emotionele en intellectuele groei, bijvoorbeeld door mindfulness te beoefenen of nieuwe hobby's op te pakken.

Niettemin namen de geestelijke gezondheid en het welzijn aanzienlijk af. Dat is logisch gezien de ingrijpende veranderingen die we hebben doorgemaakt.

Met name heeft persoonlijkheid een aanzienlijke invloed op ons welzijn. Mensen die bijvoorbeeld een hoge mate van zorgvuldigheid, vriendelijkheid of extraversie rapporteren, hebben meer kans om het hoogste niveau van welzijn te ervaren.

Dus de persoonlijkheidsveranderingen die in dit onderzoek zijn gedetecteerd, kunnen de afname van het welzijn die we tijdens de pandemie hebben gezien, enigszins verklaren.

Als we beter kijken, lijkt de pandemie de volgende gebieden negatief te hebben beïnvloed:

ons vermogen om sympathie en vriendelijkheid jegens anderen te uiten (aangenaamheid);

ons vermogen om open te staan ​​voor nieuwe concepten en bereid te zijn om nieuwe situaties aan te gaan (openheid);

onze neiging om andermans gezelschap op te zoeken en ervan te genieten (extraversie);

onze wens om onze doelen na te streven, taken goed uit te voeren of verantwoordelijkheden jegens anderen serieus te nemen (gewetenheid).

Al deze eigenschappen beïnvloeden onze interactie met de omgeving om ons heen en hebben als zodanig mogelijk een rol gespeeld bij de achteruitgang van ons welzijn. Als we bijvoorbeeld vanuit huis werken, hebben we ons misschien gedemotiveerd gevoeld en alsof onze carrière nergens toe leidt (lagere consciëntieusheid). Dit kan op zijn beurt ons welzijn hebben beïnvloed door ons prikkelbaarder, depressiever of angstiger te maken.

Wat nu?

In de loop van de tijd verandert onze persoonlijkheid gewoonlijk op een manier die ons helpt ons aan te passen aan het ouder worden en effectiever om te gaan met gebeurtenissen in het leven. Met andere woorden, we leren van onze levenservaringen en dit beïnvloedt vervolgens onze persoonlijkheid. Naarmate we ouder worden, zien we over het algemeen een toename in zelfvertrouwen, zelfbeheersing en emotionele stabiliteit.

De deelnemers aan dit onderzoek registreerden echter veranderingen in de tegenovergestelde richting van het gebruikelijke traject van persoonlijkheidsverandering. Dit is begrijpelijk, aangezien we te maken hebben gehad met een lange periode van moeilijkheden, waaronder beperkingen op onze vrijheden, gederfde inkomsten en ziekte. Al deze ervaringen hebben ons duidelijk veranderd - en onze persoonlijkheden.

Deze studie geeft ons een aantal zeer nuttige inzichten in de impact van de pandemie op onze psyche. Deze effecten kunnen vervolgens vele aspecten van ons leven beïnvloeden, zoals ons welzijn.

Kennis stelt ons in staat keuzes te maken. Dus misschien wil je de tijd nemen om na te denken over je ervaringen van de afgelopen jaren en hoe deze persoonlijkheidsveranderingen je kunnen hebben beïnvloed.

270 / 5.000

Vertaalresultaten

Eventuele veranderingen hebben u mogelijk beschermd tijdens het hoogtepunt van de pandemie. Het is echter de moeite waard om je af te vragen hoe nuttig deze veranderingen zijn nu de acute fase van de pandemie achter ons ligt. Zijn ze je nog steeds goed van dienst, of kun je proberen je perspectief te heroverwegen?

This article is republished from The Conversation under a Creative Commons license. Read the original article.

John Kistermann