1 mei wens voor iedereen

Relaxflashback in de meivakantie 2024

En vanaf nu tijd om een week te relaxen De komende week posten we oude berichten om samen nog meer te genieten van het leven in het NU.

Flashback 1 mei 2021

Positieve arbeidsethos voor iedereen in 2021

Wat een verschil in arbeidsethos in deze Disney-klassieker (bekijk onderstaande video) in vergelijking met deze Dag van de Arbeid 1 mei 2020 & 2021.

Ik hoop dat in de toekomst velen weer naar hun (vrijwilligers)werk kunnen met veel energie, betekenisgeving en werkplezier.

Als troost en als teken van volharding wil ik vandaag eenieder digitaal een 1 mei klokje (Lelietjes van dalen) overhandigen. Zoals ik deze op 1 mei 2010 in Maastricht ontving (zie onderstaande foto) na bezoek aan inspirerende sessie voor het Kruisherenhotel Maastricht.

De traditie wil dat je op 1 mei meiklokjes aanbiedt aan je vrienden. De meiklokjes, ofwel lelietjes-van-dalen, typische voorjaarsbloemen, worden uitgedeeld om het einde van de winter te vieren en voorspoed te wensen aan de gelukkige ontvanger.

Lelietjes van dalen en de dag van de arbeid (Muguet et Fête du travail) genoemd was bij de Kelten op 1 mei (het ’t begin van het eerste Keltische halfjaar) en in de middeleeuwen was dit de maand waarin je je moest verloven, maar in grote delen van Europa (behalve Nederland en Zwitserland) is dit tegenwoordig de dag van de arbeid (in Frankrijk ‘Fête du travail’).

Herdacht wordt dat op 1 mei 1886 de Amerikaanse vakbonden meer dan 400.000 arbeiders opriepen te demonstreren voor de achturige werkdag (8 heures de travail, 8 heures de sommeil, 8 heures de loisirs). Sindsdien wordt de eerste mei traditioneel opgedragen aan de sociale verworvenheden van deze demonstratie.

Al eeuwen gold het meiklokje als een symbool van vernieuwing en lente, gaandeweg werd dit een symbool van geluk. Op  1 mei 1561 riep Karel IX de traditie in het leven om voortaan altijd op 1 mei Lelietjes der Dalen  te schenken aan mensen die je voorspoed wilt wensen. Heel Frankrijk geurt op 1 mei naar het “meiklokje”

Als troost en als teken van volharding wil ik vandaag eenieder digitaal een 1 mei klokje (Lelietjes van dalen) overhandigen.

Meer gemotiveerd en vol energie in werk-privésituatie?

Doe live of online mee aan de wetenschappelijk bewezen The Lab of Life training voor meer overzicht en energie.

Download hier de specifieke brochures

The Lab of Life voor volwassenen

The Lab of Life voor studenten

The Lab of Life voor scholieren

1 MAY 2021

HUMAN POWER

John Kistermann