Werk aan je empathie op deze dag van de empathie

Relaxflashback in de meikvakantie 2024

En vanaf nu tijd om een week te relaxen De komende week posten we oude berichten om samen nog meer te genieten van het leven in het NU.

Flashback 03 mei 2021

De dag van empathie; wat is dit eigenlijk? of doe de empathietest

Leer vandaag meer over empathie of doe de test onderaan de pagina of lees meer via

https://dagvanempathie.nl

Wat is empathie?

Good Science Center 3 mei 2021

De term 'empathie' wordt gebruikt om een ​​breed scala aan ervaringen te beschrijven. Emotieonderzoekers definiëren empathie over het algemeen als het vermogen om de emoties van andere mensen te voelen, in combinatie met het vermogen om zich voor te stellen wat iemand anders denkt of voelt.

Hedendaagse onderzoekers maken vaak onderscheid tussen twee soorten empathie: "Affectieve empathie" verwijst naar de sensaties en gevoelens die we krijgen als reactie op de emoties van anderen; dit kan het weerspiegelen zijn van wat die persoon voelt, of gewoon gestrest voelen wanneer we andermans angst of onrust ontdekken. 'Cognitieve empathie', ook wel 'perspectief nemen' genoemd, verwijst naar ons vermogen om de emoties van andere mensen te identificeren en te begrijpen. Studies suggereren dat mensen met autismespectrumstoornissen moeite hebben om zich in te leven.

Empathie lijkt diep geworteld te zijn in onze hersenen en ons lichaam, en in onze evolutionaire geschiedenis. Elementaire vormen van empathie zijn waargenomen bij onze familieleden van primaten, bij honden en zelfs bij ratten. Empathie is in verband gebracht met twee verschillende paden in de hersenen, en wetenschappers hebben gespeculeerd dat sommige aspecten van empathie kunnen worden herleid tot spiegelneuronen, cellen in de hersenen die vuren wanneer we iemand anders een handeling zien uitvoeren op vrijwel dezelfde manier als ze zouden doen. vuur als we die actie zelf hebben uitgevoerd. Onderzoek heeft ook bewijs opgeleverd van een genetische basis voor empathie, hoewel studies suggereren dat mensen hun natuurlijke empathische vermogens kunnen versterken (of beperken).

Empathie hebben betekent niet noodzakelijkerwijs dat we iemand in nood willen helpen, hoewel het vaak een essentiële eerste stap is in de richting van compassievolle actie.

Voor meer informatie: lees het essay van Frans de Waal over 'The Evolution of Empathy' en Daniel Goleman's overzicht van verschillende vormen van empathie, gebaseerd op het werk van Paul Ekman.

Read Frans de Waal’s essay on “The Evolution of Empathy” and Daniel Goleman’s overview of different forms of empathy, drawing on the work of Paul Ekman.


Hoe is het gesteld met je eiegen empathie?

Doe hier de test

https://greatergood.berkeley.edu/quizzes/take_quiz/empathy

3 MAY 2021

HUMAN POWER

John Kistermann