Focus op sterke punten van kids

Door te focussen op de sterke punten van onze kinderen kan de boodschap worden tegengehouden dat er iets mis is of ontbreekt.
Good Greater Science Centre DOOR LEA WATERS | 16 OKTOBER 2019
How to Be a Strength-Based Parent for Kids with Learning Differences


Steven Spielberg is dyslectisch, maar wist dit als kind niet. Hij worstelde op school en bleef academisch achter, maar ontdekte dat hij via films kon communiceren in plaats van woorden op een pagina. Zijn talent om verhalen te delen en de verbeelding en harten van mensen aan te raken door middel van film, werd gedeeltelijk geboren uit zijn dyslexie. Hij noemt de liefde van zijn ouders en hun steun voor zijn passies als sleutelfactoren voor zijn succes.

Tim Howard heeft een uitstekende carrière gehad als professionele doelman in de USA World Cup Soccer Series, evenals voor de Everton Club in het Verenigd Koninkrijk en Manchester United (hij speelde met David Beckham). Hij kwam veel uitdagingen tegen toen hij opgroeide met OCS en het syndroom van Tourette, maar ze hebben zijn geweldige carrière niet afgeschrikt. Hoewel de meeste kinderen zich vervelen met voetbaltraining en zouden opgeven, werd Howard een internationaal gevierde doelman door te profiteren van de kenmerken van zijn aandoening - zoals hyperfocus, diepe passie en een griezelig vermogen om de bal te volgen en niet afgeleid te worden door spelers of fans.

Zoals alle kinderen, hebben degenen die opgroeien met een stoornis (zij het leren, psychisch of ontwikkelingsstoornissen) sterke en zwakke punten; de twee bestaan ​​naast elkaar. De problemen en verschillen waarmee deze kinderen worden geconfronteerd, doen niets af aan de vele sterke punten die ze hebben. Toch is het typerend voor scholen, artsen, psychologen en anderen om zich alleen op de nadelen te concentreren - wat kinderen ook aanmoedigt om zich te concentreren op wat er in hen ontbreekt of ontbreekt.

Als je een ouder bent van zo'n kind, hoef ik je niet te vertellen hoe demoraliserend dat kan zijn. Deze "diagnose en tekort" -oriëntatie van onze medische, psychologie en onderwijssystemen, hoewel bedoeld als nuttig voor de behandeling, kan de identiteit van een kind aantasten.

Op kracht gebaseerd ouderschap kan een belangrijke manier zijn om de identiteit van uw kind op te bouwen, omdat het begint met de vraag "Wat is goed met mijn kind?" Voordat wordt gekeken wat er mogelijk mis is. Deze opvoedingsstijl begint met het opbouwen van sterke en sterke punten voordat het problemen en zwakte probeert op te lossen. Het woord ervoor is belangrijk in deze beschrijvingen. Op kracht gebaseerd ouderschap gaat niet over het negeren of onrealistisch een oogje dichtknijpen voor de nadelen; het gaat erom waar je je aandacht eerst op richt. Als je kijkt naar sterke punten voor zwakke punten, kun je je kinderen helpen gebruiken waar ze goed in zijn om te overwinnen waar ze niet zo goed in zijn.

Misschien ken je het toekomstige pad van je kind nog niet. Misschien zullen ze opgroeien om in het WK te spelen of een beroemde filmregisseur worden; misschien hebben ze een ander pad. Voorlopig kunt u uw kind helpen zijn sterke punten in alledaagse situaties te gebruiken om zijn zelfgevoel te vergroten en de dominante boodschap tegen te gaan die hij ontvangt dat er iets "mis" mee is.

Drie manieren om de kracht van een kind te ontdekken


Hoe bepaal je de sterke punten van je kind? Een kracht is alles wat ons een voordeel geeft, onze effectiviteit verhoogt en ons energie geeft. Sterke punten kunnen specifieke talenten zijn, zoals het vermogen om cijfers te berekenen, feiten te onthouden, patronen in gegevens te zien, een muziekinstrument te spelen, het grote geheel te zien of snel te rennen. Het kunnen ook positieve persoonlijkheidskenmerken of karaktersterkten zijn, zoals vriendelijkheid, loyaliteit, eerlijkheid, humor, levenslust, grit of moed.

De sterke punten zijn er in alle soorten en maten, en ze zitten in iedereen. Wanneer u een op sterkte gebaseerde benadering kiest met een kind dat een aandoening heeft, helpt u hen om een ​​goud te vinden waarvan u weet dat het er al is.

Onderzoek suggereert dat er drie elementen samenkomen om een ​​kracht te vormen. Voor krachtgebaseerd ouderschap moeten we alle drie in de gaten houden:

Prestaties (ergens goed in zijn). Let op wanneer uw kind snel leert, een herhaald patroon van succes heeft en prestaties heeft die ouder zijn dan de verwachtingen of veel sterker zijn dan hun andere vaardigheden.
Energie (zich goed voelen om het te doen). Sterke punten zijn zelfversterkend: hoe meer we ze gebruiken, hoe meer we er van krijgen. Ze vullen ons met kracht. Je zult merken dat je kind veel energie heeft wanneer het een kracht gebruikt.
Veel gebruik (ervoor kiezen om het te doen). Zoek ten slotte uit wat uw kind in zijn vrije tijd verkiest te doen, hoe vaak hij aan een bepaalde activiteit deelneemt en hoe hij over die activiteit spreekt.
Onderdeel van het plezier van op kracht gebaseerd ouderschap is het zoeken naar tekenen van deze drie elementen en het aanbieden van lof en kansen voor uw kind om hun sterke punten te verkennen. De moeder van Steven Spielberg bijvoorbeeld hielp hem thuisfilmsets te maken en te experimenteren met gebakken bonen om exploderende vulkanen in de achtertuin te maken en te filmen.

U hoeft niet op elke sterkte-aanwijzing te reageren - dat zou voor u en uw kind vermoeiend zijn. Maar je kunt veel leren over de sterke punten van je kind door gewoon te observeren wat ze van nature doen en zeggen. Bijvoorbeeld mijn 12-jarige dochter.

Krachtgebaseerd ouderschap in de praktijk


De dochter van mijn vriend, Cassia, kon het periodiek systeem al op driejarige leeftijd reciteren - we noemden het de 'superkracht' van haar autisme. Snel 17 jaar vooruit en ze is nu een gelukkige bachelor in de wetenschap.

Deze prestatie kwam niet zonder de huidige uitdagingen om op te groeien met autisme, vooral de pijn en verwarring die ze vaak had in sociale situaties, vooral in haar tienerjaren. Maar Cassia's ouders namen de doelbewuste aanpak om haar te helpen te definiëren door wie ze was (haar geweldige herinnering, haar eerlijkheid, haar loyaliteit, haar diepe interesse en passie voor chemie) in plaats van door wat anderen als verschillend in haar zagen als gevolg van haar stoornis.

Een moeder in mijn boek, The Strength Switch, helpt haar 10-jarige dochter, Grace, om haar sterke nieuwsgierigheid en liefde voor haar vrienden te gebruiken om van school te genieten als ze moeite heeft om stil te zitten en te leren. Moeder Katrina helpt Grace de sterke punten van ADHD, zoals overvloedige energie, creativiteit en het grote geheel zien, te kanaliseren bij het kiezen van projecten en opdrachtonderwerpen die haar echt aanspreken. Katrina begint eerst met de middelen van Grace en gebruikt deze om de nadelen van ADHD beter te beheren.

Dit klinkt misschien als veel werk van de kant van Katrina - wat tot op zekere hoogte waar is. Maar welk deel van ouderschap is niet veel werk? Vanuit een ander perspectief, maakt het verbinden van uw kinderen met hun sterke punten het opvoeden van een kind met een stoornis gemakkelijker en aangenamer. Een andere moeder in mijn boek beschrijft hoe het ontdekken van de sterke punten van haar zoon, die het syndroom van Asperger heeft, haar in staat stelde hem beter te begrijpen en hoe dit haar opvoeding gemakkelijker maakte:

Fin heeft het syndroom van Asperger, dus het was een verrassing voor mij dat hij sociale intelligentie als een kenmerkende kracht heeft. Ik geloofde het pas echt toen ik het aan anderen vroeg die hem goed kennen. Zijn leraren zeiden dat het volkomen logisch voor hen was - Fin merkt details op dat anderen de emoties van anderen niet goed waarnemen, hoewel hij niet altijd reageert of weet wat hij met die emotie moet doen.

Toen ik zag dat dit een kracht was voor Fin, begreep ik dat hij de emoties van mensen kon observeren, maar hulp nodig had bij passende antwoorden. Soms, wanneer hij een vriend heeft, zal hij me vertellen dat de vriend zich "ongemakkelijk" voelt en hij zal uitleggen wat hij in het gezicht van de vriend ziet. Dan praten we en hij kan nadenken over hoe de situatie kan worden opgelost. Het is voor mij veel gemakkelijker om deze sociale situaties met Fin te zien en op te lossen nu ik zijn sterke punten ken.

Cassia, Grace en Fin zijn allemaal relatief verbaal. Maar onderzoekers hebben ook richtlijnen ontwikkeld voor het gebruik van een sterkte-instrument bij jongeren met een verstandelijke beperking of minimaal verbaal. Leraren die deze sterke punten-tool hebben geïmplementeerd, zeiden dat ze nieuwe dingen over hun studenten hebben geleerd en dat het hen in staat stelde manieren te vinden om hun studenten te helpen effectiever te leren. De tool kan ook door ouders worden gebruikt.

Je kinderen verbinden met hun sterke punten hoeft helemaal niet te worden gedaan met een tool, een enquête of woorden. In de duizenden gesprekken die ik met ouders over de hele wereld heb gevoerd, heb ik drie verschillende manieren opgemerkt om sterke punten te benaderen. Sommige ouders doen het door gesprekken met hun kinderen. Andere ouders verbinden hun kinderen met hun sterke punten door meer praktische en praktische manieren. Weer anderen doen het door op kracht gebaseerde kansen voor hun kinderen te creëren.

Als uw kind niet erg verbaal is, kunt u de tweede of derde benadering gebruiken. Stem af op de momenten waarop je je kinderen in flow ziet en geniet van wat ze doen; let op wat hun aandacht trekt. Focus op de situaties, vaardigheden, activiteiten en relaties waarin je je kind ziet met veel energie, plezier en prestaties. Zet uw inspanningen in om kansen, tijdschema's, uitrusting en relaties mogelijk te maken waarmee uw kind op die sterke punten kan spelen.

Op kracht gebaseerd ouderschap is een benadering die uw kind helpt de positieve kanten van zijn leven, identiteit en stoornis te zien. Ze kunnen hun vermogen beginnen te herkennen en afstand nemen van het definiëren van zichzelf op basis van de diagnostische tekortaanpak. Wat meer is, want sterke punten zijn een reis die het hele gezin kan maken. Ouderschap kan op deze manier veranderingen breder creëren en gezinnen helpen meer gelukkige, opbeurende momenten te bereiken - een doel waar alle ouders naar streven.

hpn stekte kids.jpg
John KistermannComment