Rocketman-family Elton John meets Tonio & my own

Tijdens dit herfstig weekend is het goed films kijken en lezen boeken en dat deed ik ook met Elton John’s Rocketman en op tv kijken naar de verfilming van requiemroman van A.F.Th. van der Heijden. Het handelt over de dood van de zoon van de schrijver en  zijn vrouw/schrijver Mirjam Rotenstreich, Tonio, die verongelukte op eerste Pinksterdag 2010. Een jaar later, op 26 mei 2011, verscheen dit literaire requiem en prcuies 3 jaar geleden deze prachtige film.

Wat maakte dat ik het boek en de film nooit eerder wilde lezen/bekijken? Mijn eigen zus kwam bij een dergelijk verkeersdrama om het leven in 1977 en ik praat er wel makkelijk over, maar hoef niet altijd andermans ellende te lezen of te zien. Toch bleek ik geluisterd kijken en wellicht  bleek Elton John’s Rocketstar een prima voorfilm met zijn eigen leed in een familie waar liefde ontbrak van beide ouders en waar hij later de ene na de andere verslaving ondervond. Uiteindelijk verwerkte Elton John bij groepstherapie en deels door familieopstellingen hetgeen zich had afgespeeld.

In 1977 was er  in Nederland weinig tot geen begeleiding voor families met trauma’s, persoonlijk leed en/of hulp bij verlies en dat was anno 2010 bij Tonio’s overlijden wellicht wel, maar je ziet beide ouders individueel op hun eigen wijze hun verdriet verwerken zover dit kan.

Groepstherapie/familie-opstellingen zouden bij toestemming van betrokkenen in dergelijke situaties wat mij betreft meer worden omgezet om HUMANS verder op weg te helpen.

Ik ga het delen tijdens mijn lessen psychopathologie/.therapieën

Oja …en kijken of ik vandaag nog de film Angel of Mine ga bekijken  (wellicht ook relevant in kader verwerking trauma) zie hieronder 

hpn star.jpg
hpn family.jpg
John KistermannComment