De computer helpt HUMANS voor een beter welzijn & meer geluk

Op naar meer ervaren welzijn en/of geluk voor iedereen en dat in deze week van de eenzaamheid https://www.samentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid

How is het zonder een beetje hulp van familie, vrienden of mensen in de wijk, dorp of waar dan ook?

Wat als er even niemand in de buurt is?

Een computer kan mensen binnenkort nog meer helpen, alhoewel de “HUMAN TOUCH” nog belangrijker blijft. Je hebt straks meer keuzes en dat is alleen maar mooi.

Met de computer in gesprek over geluk

Taalwetenschappers van de Radboud Universiteit werken aan een innovatief Nederlandstalig spraaksysteem. Over drie jaar moet hun zelflerende computerprogramma in staat zijn om met mensen te praten over welzijn en geluk. ‘Nuttig voor in de gezondheidszorg of om eenzame mensen met elkaar in contact te brengen.’

‘Wat was het leukste dat je dit weekend hebt gedaan?’ Het is geen geïnteresseerde bekende die dit vraagt, maar een opgewekte stem vanuit de computer op het bureau van taalwetenschapper Iris Hendrickx. ‘En waarom vond je dat zo leuk?’ Het pratende computerprogramma is een van de eerste resultaten van het Bliss-project waarin Hendrickx en collega’s samenwerken met de Universiteit Twente en de bedrijven ReadSpeaker en Game Solutions Lab.

Vooralsnog voert het computerprogramma alleen oppervlakkige gesprekken die ongeveer vijf minuten duren. ‘Maar de komende jaren willen we toe naar een systeem dat meerdere gepersonaliseerde gesprekken kan voeren.’ Het programma moet dus leren wat mensen leuk vinden en met welke woorden en woordcombinaties ze daarover praten. Zo kan het op termijn gericht reageren op de gesprekken en raakt het in staat om mensen te herkennen als ze aanschuiven voor een nieuw gesprek.

Telefoons afluisteren

Om tot zo’n complex programma te komen, heeft Hendrickx veel data nodig: antwoorden van mensen die vertellen over hoe het met hen gaat. Het Drongo Talenfestival, 25 en 26 oktober op de Radboud Universiteit, biedt daartoe een eerste gelegenheid. ‘Dan gebruiken we de eerste versie van het programma. Met de data die we verzamelen, kunnen we het programma weer verbeteren. Op die manier kunnen we mensen de komende jaren tegen een steeds betere versie van het systeem laten praten, waarmee we telkens nieuwe data vergaren.’

Wat dat betreft is Hendrickx soms wel een klein beetje jaloers op de mogelijkheden die bedrijven als Apple hebben om taal- en spraaktechnologie te ontwikkelen. ‘Zij lopen flink voor op de wetenschap omdat ze aan veel minder regels zijn verbonden bij het verzamelen van data, bijvoorbeeld door mee te luisteren bij opnames met mobiele telefoons.’

Eenzamen koppelen

Hendrickx en collega’s mikken niet op een therapeutisch programma dat mensen helpt met klachten en gezondheidsproblemen. ‘We richten ons op positieve gezondheid en laten mensen juist praten over de dingen die hen gelukkig maken.’ Het is überhaupt niet de bedoeling om een vervanger voor therapeuten – psychologen of psychiaters – te ontwikkelen: ‘We zijn taalwetenschappers; het geven van gezondheidsadvies valt buiten onze expertise.’

‘We denken wel aan andere praktische toepassingen. Computergesprekken voorafgaand aan woonbegeleiding voor ouderen bijvoorbeeld.’ Thuiszorgers krijgen deze gesprekken te horen waardoor ze aankomende patiënten al een beetje leren kennen. Zo kunnen thuiszorgers meteen tijdens het eerste bezoek inspelen op de specifieke wensen van een patiënt. Daarnaast kan de technologie helpen tegen eenzaamheid. ‘Stel dat zo’n kastje in het winkelcentrum hangt. Mensen kunnen spreken over wat hen gelukkig maakt, waarna de computer ze koppelt aan gelijkgestemden.’

De 8e editie van DRONGO talenfestival vindt plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober in het Elinor Ostrom gebouw van de Radboud Universiteit van Nijmegen. Meer informatie.

hpn help.jpg
hpn happy 2018.jpg
John Kistermann