Help! Diverse gedragsaanpakken en therapieën ter discussie wat werkt nu wel t.a.v. blijvende gedragsverandering?

27 februari 2019 Journal of Experimental Psychology

Theories underpinning psychological practice 'wrong' by Mike Addelman, University of Manchester

Help! Diverse gedragsaanpakken en therapieën ter discussie wat werkt nu wel t.a.v. blijvende gedragsverandering?

Afgelopen jaren staan steeds meer onderzoeken/experimenten ter discussie. Nu is dit opnieuw het geval t.a.v. behaviorisme.

Bij therapieën of gedragsaanpakken om mensen te helpen met stoppen roken of gedragsaanpak straffen/belonen bij kids, heeft jarenlang de visie dat iemand het gedrag van een ander het nauwkeurigst kan meten, voorspellen en veranderen, gedomineerd. Uit dit onderzoek n.a.v. computerspel met deelnemers blijkt dit niet geheel te kloppen.  


Het computerspel van Dr. Mansell, gebaseerd op de perceptuele controletheorie, ondersteunt de opvatting dat ons gedrag van moment tot moment varieert in plaats van te worden geactiveerd door gedachten of te worden geleerd door associaties met stimuli in onze omgeving. "Mensen streven ernaar om 'juiste' ervaringen te krijgen, zoals een comfortabele temperatuur behouden of veilig blijven volgens dr. Mansell. "Het is dus niet verrassend dat de meeste initiatieven om het gedrag van mensen te veranderen op basis van het verwijderen van stimuli die gewoontes zoals roken veroorzaken, of proberen kinderen zich te laten gedragen met belonen en straffen, op de lange termijn mislukken.

Diverse gedragsaanpakken, psychologische therapieën zullen opnieuw moeten worden beoordeeld.

"Therapieën voor een reeks geestelijke gezondheidsproblemen zouden in plaats daarvan mensen moeten helpen meer bewust te worden van wat ze proberen te beheersen in hun leven, en ze op een meer hulpvaardige manier in balans te brengen via selfpersuasion bijvoorbeeld.

Wat werkt nu wel t.a.v. blijvende gedragsverandering?

Meer effect en langdurige gedragsverandering ervaren?

Dit kan via The Lab of Life Vitaliteitstraining bij volwassenen of

The Lab of Life Energytraining voor jongeren

Hier zijn gedragsveranderende technieken in de training verwerkt die gedrag/gewoontes van deelnemers daadwerkelijk veranderen. So try it.

hpn change behavior.jpg

Het bovenstaande onderzoek is gisteren gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology: General.

zie artikel https://medicalxpress.com/news/2019-02-theories-underpinning-psychological-wrong

lab-of-life.jpg
John Kistermann