Zijn voetbalfans (hooligans) wel HUMANS?

Volgens de theorie Michael Tomasello denk ik dat hij voetbalfans (hooligans) die zo racsitisch reageerden als gisteravond in België en Frankrijk zou kwalificeren als een lager soort kuddedieren die nog niet het basisniveau hebben van chimpansees.

Wees dan niet zo onbenullig om anders gekleurden “apen” te noemen, indien je er zelf nog niet in de buurt komt.

Bekijk de video of lees het interview door Duke University 9 april 2019 naar aanleiding van nieuwe boek Becoming Human van Michael Tomasello

https://www.humanpowernow.com/nieuws/2019/4/12/what-makes-us-human


”Dus dat is de wereld waarin we vandaag leven, waar sommige mensen anderen domineren, en er is veel niet-coöperatief gedrag gebaseerd op verschillende machtsstructuren en conflicten tussen in- en outgroepen . Wanneer mensen in een kleine groep mensen zitten die ze kennen - familie, vrienden, kleine gemeenschappen - zijn ze ongelooflijk coöperatief in vergelijking met andere apen. Wanneer mensen me vertellen hoe onwillig mensen zijn, zeg ik: "Je hebt de verkeerde basislijn, je moet ergens rond chimpansees hangen!"

Maar het slechte nieuws is dat een van de dingen die mensen bij elkaar brengt, het hebben van een gemeenschappelijke vijand is, bedreigd wordt. Alle politici weten dit, vooral de meer autoritaire. Misschien zullen buitenaardse wezens binnenvallen, en daar komen we allemaal samen voor! Maar serieus, ik denk dat onderwijs en blootstelling aan mensen met verschillende culturele achtergronden ervoor zorgen dat mensen de wereld breder zien en de waarden van anderen waarderen. Instellingen zoals Duke hebben dus een belangrijke rol te spelen.

https://www.humanpowernow.com/nieuws/2019/4/12/what-makes-us-human

FIFA-baas Infantino is racisme beu: staak voetbalwedstrijd bij discriminatie

VANDAAG, 19:17 BUITENLANDVOETBAL

In de nasleep van een aantal racistische incidenten in het profvoetbal, heeft de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, Gianni Infantino, zich uitgesproken tegen racisme. In een verklaring wijst hij scheidsrechters erop dat zij het staken van wedstrijden niet moeten schuwen. "Dit soort gedrag moet hard worden bestraft."

Gisteren werd de wedstrijd tussen Dijon en Amiens in de hoogste Franse klasse tijdelijk onderbroken wegens racistisch gedrag van fans van thuisclub Dijon. Amiens-verdediger Prince Désir Gouano kreeg apengeluiden naar zijn hoofd geslingerd en verzocht om een korte pauze. Daar werd vijf minuten gehoor aan gegeven.

Infantino verwijst in zijn verklaring naar dit incident. Ook noemt hij Kalidou Koulibaly (Napoli), Raheem Sterling (Manchester City), Danny Rose (Tottenham Hotspur), die allemaal recentelijk zijn gediscrimineerd door fans van tegenstanders.

De FIFA-baas vraagt voetbalbonden, organisaties, clubs en scheidsrechters de zogeheten driestapsprocedure tegen racisme na te leven. Daarbij wordt een wedstrijd eerst stilgelegd en krijgt het publiek het verzoek te stoppen met hun racistische gedrag; daarna kan een wedstrijd worden geschorst tot het gedrag stopt; vervolgens kan een wedstrijd helemaal worden gestaakt.

"We garanderen onze leden volledige steun bij deze uitdaging", schrijft Infantino. "We zullen niet aarzelen alles in het werk te stellen om racisme en elke andere vorm van discriminatie uit te roeien in het voetbal, op elk niveau, overal ter wereld."

Voetbalduels Frankrijk en België gestaakt: racisme en vuurwerk

GISTEREN, 22:44 BUITENLANDVOETBAL

Het was een opmerkelijke avond op de buitenlandse voetbalvelden. Zo werd er een duel in Frankrijk onderbroken na racistisch gedrag van fans en werd er in België voortijdig gestaakt nadat er vuurpijlen op het veld werden gegooid.

De wedstrijd tussen Standard Luik van trainer Michel Preud'homme (ex-FC Twente) en Anderlecht (van trainer Fred Rutten) in de play-offs om de Belgische titel werd na een half uur bij de stand 2-0 in het voordeel van de thuisploeg gestaakt.

Het duel werd eerder al tot twee keer toe onderbroken nadat Brusselse fans vuurwerk en rookbommen op het speelveld hadden gegooid.

Vuurwerk op het veld bij Standard-Anderlecht PRO SHOTS

Nadat toekomstig Ajacied Razvan Marin voor 1-0 had gezorgd, kreeg Kara Mbodji zijn tweede gele kaart voor het neerhalen van Moussa Djenepo.

Paul-José Mpoku maakte geen fout vanaf de stip, waarop voor de derde keer de vuurpijlen neerdaalden. Daarop vond de arbitrage het welletjes. Anderlecht-voorzitter Marc Coucke veroordeelde via Twitter het gedrag van de fans.

Marc Coucke

@CouckeMarc

Hoezeer ik onvrede om slecht spel&resultaten begrijp, hoezeer ik dit gedrag extreem veroordeel. Voetbal een lach als je wint, veel tranen als je verliest, maar nooit agressie. Sorry namens @rscanderlecht aan alle voetbalsupporters en aan de vredevolle Rsca-fans in het bijzonder.

21 uur geleden

De wedstrijd tussen Dijon en Amiens, waar Erik Pieters speelt, in de hoogste afdeling van het Franse voetbal werd tijdelijk onderbroken wegens racistisch gedrag van fans van de thuisclub.

Het slachtoffer, verdediger Prince Désir Gouano van Amiens, verzocht om een korte pauze. Daar werd, voor de duur van vijf minuten, gehoor aan gegeven.

Onacceptabel

"We leven in de 21ste eeuw", zei de voetballer na afloop. "Dit is onacceptabel. Dat wilde ik duidelijk maken. We zijn allemaal gelijk, welke huidskleur we ook hebben. Ik hoop dat de mensen dat begrijpen."

Zowel beide clubs als de bond schaarde zich achter de speler. Volgens de bond zijn er al arrestaties geweest. De wedstrijd eindigde in 0-0.

hpn hooligans.jpg
Het slachtoffer, verdediger Prince Désir Gouano van Amiens, verzocht om een korte pauze. Daar werd, voor de duur van vijf minuten, gehoor aan gegeven. FotoPrince Desir Gouano (in het blauw) gaat het gesprek aan met fans

Het slachtoffer, verdediger Prince Désir Gouano van Amiens, verzocht om een korte pauze. Daar werd, voor de duur van vijf minuten, gehoor aan gegeven. FotoPrince Desir Gouano (in het blauw) gaat het gesprek aan met fans

hpn hooligan 2.jpg
hpn hooligan3.jpg
mensch.jpg
John KistermannComment