Leer meer over werken en muziek luisteren


Wat luisteren naar muziek op het werk doet je hersenen (het is best ongelooflijk)

Muziek heeft het persoonlijke leven van mensen sinds het begin van de tijd verrijkt, maar wetenschappers hebben ontdekt hoe je het beste muziek kunt maken die je professionele leven verrijkt.

Tom Popomaronis INC 21 juli 2016

Wanneer werktijd veel van je vraagt, kan muziek broodnodige verlichting bieden tijdens het werk. Houd voordat je op Play drukt echter een handvat aan als je deuntjes het meest voordelig zijn voor jou en je hersenen.

Leren = stoppen

Leren vereist dat je hersenen instructies en feiten analyseren en onthouden. Als de muziek aanstaat, moeten uw hersenen echter auditieve gegevens verwerken naast de instructies en feiten. Vanwege deze multitasking kunnen de hersenen de instructies en feiten verkeerd interpreteren, of ze op vreemde manieren associëren of fouten maken over wat belangrijk genoeg is om op te slaan. Dus als je iets op het werk moet leren, kun je het beste je muziek uitschakelen, vooral als je verbaal leert of door te lezen en de muziek teksten bevat.

Noisy = Spelen

Als je werkruimte luidruchtig is, zullen de hersenen proberen alle individuele gegevens in de ruis te verwerken. Al die gegevensverwerking neemt energie die je anders zou kunnen gebruiken om je op je werk te concentreren. Het verhoogt ook de niveaus van het stresshormoon cortisol en verlaagt het dopamineniveau. Die hormonale veranderingen hebben een negatief effect op de prefrontale cortex en belemmeren de uitvoerende functie. De productiviteit kan dus dalen, zelfs als het doen van uw vereiste taak niet vereist dat u leert. In dit scenario kan het luisteren naar muziek echt helpen, omdat het de andere buitensporige invoer blokkeert die je zou kunnen overweldigen en je kalm houdt.

Repetitive Job = Spelen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die naar muziek luisterden terwijl ze aan repetitieve taken werkten, sneller werkten en minder fouten maakten. Deze resultaten treden op omdat muziek die je leuk vindt, de afgifte van feel-good neurotransmitters triggert, zoals dopamine, serotonine en norepinephrine, waardoor je je ontspannen en gelukkig voelt en je je daardoor beter kunt concentreren. Dit is zelfs zo als de taak die je doet ingewikkeld is - chirurgen routinematig naar muziek in de operatiekamer luisteren, specifiek omdat het de stress verlicht die hun focus en prestaties in gevaar kan brengen. Een verbeterd humeur van muziek beïnvloedt ook de manier waarop u met uw collega's omgaat. Als je je beter voelt, ben je meestal meer respectvol, geduldig en coöperatief, wat kan leiden tot beter teamwork.

Nieuwe muziek = stoppen

Wanneer u naar muziek luistert die nieuw voor u is, heeft de activiteit betrekking op een verrassing of een nieuwigheid. Je lichaam geeft dopamine af als reactie op deze "nieuwheid", waardoor je een zekere mate van genot voelt. Dat kan uiteindelijk de muziek aantrekkelijker maken dan welke andere taak die u ook probeert te doen, uw aandacht vestigen op het deuntje en uw werkfocus in gevaar brengen. Het refrein om te onthouden Muziek kan een groot verschil maken in uw werkdag. Voel je vrij om het volume harder te zetten als je door ruis werkt als een slak, je een geval van de maandagen hebt of je iets alledaags of bekends hebt te doen. Maak je afspeellijsten echter idealiter van nummers die je al kent, en als je taken enige vorm van taalverwerking inhouden, concentreer je je op tekstloos beschikbare opties.

Tenslotte, als je iets te leren hebt, pomp dan je humeur op met muziek voordat je aan de slag gaat.

GEPUBLICEERD OP: 20 JULI 2016

Hieronder nog een link naar een actueel artikel uit februari 2019

https://digest.bps.org.uk/2019/02/15/should-you-listen-to-music-while-doing-intellectual-work-it-depends-on-the-music-the-task-and-your-personality/

hpn music is life.jpg
John KistermannComment