3 geheugentips voor toets-examenperiode

3 geheugentips om je kind door de eindexamens te loodsen

GEPUBLICEERD OP WOENSDAG 17 APRIL 2019 Radboud Recharge

De eindexamens komen eraan! Hangt straks in juni bij jullie de vlag uit? Misschien zijn ouders nog wel zenuwachtiger dan de examenkandidaten zelf. Maar zij hoeven niet lijdzaam toe te kijken. Met deze tips van neurowetenschapper en zesvoudig geheugenkampioen Boris Konrad kun je je kind helpen om de eindexamens met vlag en wimpel te halen.

Uren stampen op Franse woordjes of het periodiek systeem. We hebben het allemaal gedaan, maar het is helemaal niet de beste manier om te leren. Geheugenexpert Boris Konrad legt uit: 'Onze hersenen vinden het makkelijk om te onthouden wat we gezien of beleefd hebben. Maar theorieën onthouden vinden ze moeilijk.' Met geheugentechnieken kun je abstracte dingen opslaan in het gedeelte van je hersenen waar je dingen ziet en beleeft. Het effect? Je slaat wat je leert meteen op in je langetermijngeheugen en hoeft het nog maar drie of vier keer te herhalen. Kortom, je kunt leren om sneller te leren én meer te onthouden. Hoe doe je dat?

Tip 1: Denk in beelden

Denk in beelden, ook als wat je wilt leren juist abstract is. En dat mag best een beetje gek zijn. Stel, je moet Spaanse woordjes leren en je vergeet steeds het woord voor kerk, iglesia. In plaats van 35 keer 'kerk, iglesia, kerk, iglesia ' te herhalen, zoek je een beeld dat je helpt het Spaanse woord te onthouden. Dat werkt zo: neem het woord 'iglo'. Het begin van het woord lijkt op iglesia. Dan kijk je naar de vertaling, kerk. Je brengt het beeld en de vertaling samen in één beeld, een 'iglokerk', een kerk van ijs en sneeuw. Probeer het eens en je zult zien dat je iglesia nu wél onthoudt.

Tip 2: Maak een geheugenpaleis

Maak een wat? Een geheugenpaleis is een eeuwenoude techniek waarbij je informatie opslaat op plaatsen in je brein. Die plaatsen kun je dan één voor één afgaan om de informatie terug te halen. Hoe het werkt: neem een uurtje de tijd om van je woning een geheugenpaleis te maken. Maak een logische route van 50 punten in je huis. Begin bijvoorbeeld bij de deur, dan de kapstok, gevolgd door de spiegel. Deze plekken worden de achtergrond voor beelden die je verzint en die staan voor wat je moet leren, zoals bijvoorbeeld de taxonomie van het dierenrijk. Hoe dat precies werkt legt Boris het beste zelf uit in zijn TEDTalk 'How to use memory techniques to improve education.

Tip 3: Herhaal voor het slapen

Tenslotte, neem voordat je gaat slapen een kwartiertje en vraag jezelf, 'wat zijn de dingen die ik vandaag heb geleerd?' Doe dit zonder boek of notities. Laat wat je hebt geleerd gewoon kort door je hoofd gaan. Zo zeg je tegen je hersenen: dit is belangrijk. Dan wordt wat je hebt geleerd beter in je hersenen opgeslagen. Dit helpt ook als je geen geheugentechnieken gebruikt. Maar de technieken maken het natuurlijk wel makkelijker om 's avonds zonder boek te herhalen wat je hebt geleerd.

Geheugentechnieken moet je wel oefenen. Probeer het eerst met leuke, makkelijke voorbeelden tot je de technieken onder de knie hebt. Studenten van Boris verdubbelden hun geheugen door zes weken lang elke dag 30 minuten te oefenen. Maar zelfs na één week kun je dingen al beter onthouden. Boris gebruikte de technieken voor zijn eindexamen en rondde daarna twee studies af in de tijd van één, natuurkunde en computerwetenschappen. 'Als je nu begint met oefenen, heb je een techniek waar je de rest van je leven iets aan hebt.'

Win het boek ‘De geheimen van ons geheugen’

In zijn boek ‘De geheimen van ons geheugen’ ontrafelt Boris Konrad de werking van ons geheugen.

EXAMENS.jpg
boris.png
John Kistermann