Nieuw-Zeeland's First-Ever Budget voor 'Welzijn' van HUMANS

Een mooi voorbeeld als start voor meer welzijn in plaats van welvaart voor onze toekomstige wereld

Goed voorbeeld doet volgen en zeker als de economie baat heeft om juist meer aandacht te schenken aan well-being van kansarmen

Sushmita Roy Global Citizen 15 mei 2019

Nieuw-Zeeland's First-Ever Budget voor 'Welzijn' richt zich op armoede en geestelijke gezondheid

Kinderarmoede, huiselijk geweld en geestelijke gezondheid zijn prioriteiten in de begroting. Waarom zouden wereldburgers meer moeten zorgen voor andere HUMANS?

Investeren in geestelijke gezondheid en algeheel welzijn van een bevolking kan de sociaaleconomische factoren, zoals de levensverwachting, welvaart en opleidingsniveau, stimuleren. Het bereiken van de wereldwijde doelstellingen van de VN is van cruciaal belang om al deze factoren te waarborgen, armoede uit te bannen en de economieën te verbeteren. Je kunt een bijdrage leveren aan het beëindigen van extreme armoede door hier actie te ondernemen.

Nieuw Zeeland wordt het eerste land dat verantwoording aflegt over "welzijn" in zijn jaarlijkse begroting, die op 30 mei zal worden uitgerold. De eerste begrotingstoewijzing zal gericht zijn op het aanpakken van kinderarmoede, huiselijk geweld en geestelijke gezondheid, volgens Grant Robertson, de minister van Financiën van Nieuw-Zeeland. Op dinsdag zei Robertson dat ondanks de economische status van de "rockstar" van Nieuw-Zeeland, het welzijn van veel Nieuw-Zeelanders niet bekend was, met een laagste percentage eigen huisbezit in 60 jaar, hoge zelfmoordcijfers, toenemende dakloosheid en een toenemende behoefte aan voedsel hulp subsidies. "Natuurlijk, we hadden - en hebben - de bbp-groeicijfers die vele andere landen over de hele wereld benijdden, maar voor veel Nieuw-Zeelanders had deze bbp-groei niet geleid tot hogere levensstandaarden of betere kansen", zei Robertson.

"Hoe kunnen we een rockster worden, vroegen ze, met minder dakloosheid, kinderarmoede en ongelijkheid ?" "Voor mij betekent welzijn dat mensen levens van zinvol, evenwicht en betekenis voor hen leven en over de capaciteiten beschikken om dat te doen," zei Robertson.

Volgens de Guardian zijn ook andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, begonnen het nationale welzijn te meten. Nieuw-Zeeland is echter naar verluidt het eerste land dat een specifiek budget heeft uitgetrokken voor het verbeteren van het welzijn en zijn ministeries vraagt beleid te implementeren dat is gericht op het verbeteren van het algehele welzijn.

"We moeten accepteren dat de race om onze economieën te laten groeien ons allemaal armer maakt als het ten koste gaat van onze omgeving, of onze mensen achterlaat", schreef de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, in een opinie voor de Financial Times. in januari.

Tot de prioriteiten van de begroting behoren de ondersteuning van de geestelijke gezondheid van alle Nieuw-Zeelanders, maar vooral van die onder de leeftijd van 24 jaar. "Vanuit een puur economisch perspectief zijn er duidelijke voordelen voor het ondersteunen van positief mentaal welzijn, inclusief verbeterde productiviteit", schreef Ardern ook.

Lees meer: Waarom Nieuw-Zeeland maatregelen neemt voor succes door menselijk welzijn in plaats van groei van het bbp https://www.globalcitizen.org/en/content/new-zealand-human-welfare-gdp/

Nieuw-Zeeland staat op de achtste plaats in het World Happiness Report dat eerder dit jaar werd vrijgegeven door het UN Sustainable Development Solutions Network.

"Wat opvalt aan de gelukkigste en meest goed verbonden samenlevingen, is hun veerkracht en vermogen om slechte dingen te verwerken", vertelde John Helliwell, co-redacteur van het rapport aan CNN.

Eerder dit jaar werd Arden wereldwijd geprezen om haar meedogenloze en snelle reactie op een van de dodelijkste massaschietpartijen in haar land. Hij droeg een hijab om respect te tonen, bezocht families van de moslimslachtoffers en beloofde de begrafeniskosten van alle slachtoffers te dekken. Ze heeft ook gewerkt om semi-automatische wapens in het land onmiddellijk te verbieden.

"Na de aardbeving van 2011 en nu de terroristische aanslag in Christchurch - met een hoog sociaal kapitaal, waar mensen met elkaar verbonden zijn - verzamelen mensen en helpen ze elkaar (en onmiddellijk na de aardbeving)," zei Helliwell over de status van Nieuw-Zeeland.

hpn well being.jpg