Welke waarden en plekken maken jou gelukkig?
2 weken na laatste zonnige terrasplek Brasserie Nieuw Ehrenstein bezocht ik vandaag het met zon overgoten terras Kasteel Vaalsbroek Vaals en in gesprek met Aziatische medewerker spraken we over hoe goed wij het hebben in Nederland en vele Westerse landen. En ook hoe slecht gasten zich nu houden aan geldende waarden en normen tijdens de pandemie en hoe ontevreden en minder gelukkig ze zijn.
Ook sprak ik tijdens wandeling met medewerker events Vaalsbroek op locatie en hoe zij zich happy bleef voelen ondanks 14 maanden beperkingen. Welke waarden zijn voor mensen echt belangrijk en wat maakt je gelukkig ondanks dat je veel moet missen? Ik geniet nog steeds iedere dag en nu weer iets meer nu meer mogelijk is.
Nice weekend foto’s 28 mei 2020 rondom kasteel Vaalsbroek; wat een energie krijg ik na verblijf op deze locatie en de omgeving als sinds jaren en hoe belangrijk is een prettige werk-en leefomgeving wel niet voor mij. Ik zoek het zelf op waar ik gelukkiger kan zijn; wat een luxe.
Kloppen de resultaten nog wel van onderstaand recent onderzoek?
Lees hier meer over onderzoek
Welke waarden maken u gelukkig? Het hangt misschien af van waar je woont
Verschillende culturen waarderen verschillende dingen - en dat is belangrijk voor geluk.
GOOD SCIENCE CENTER KIRA M. NEWMAN | 24 MEI 2021
Als er een nieuwe psychologiestudie uitkomt, zijn de bevindingen ervan: dankbaarheid maakt mensen gelukkig! mediteren kan je humeur een boost geven! - worden vaak gezien als waarheid over de mensheid als geheel. Maar de afgelopen jaren hebben onderzoekers erop gewezen dat bij veel psychologisch onderzoek deelnemers betrokken zijn die “WEIRD” zijn: westerse, geschoolde en uit geïndustrialiseerde, rijke en democratische landen.
Waarom is dat een probleem? Omdat het zo kan zijn dat de inzichten die we leren over hoe we een gelukkig, zinvol leven kunnen leiden, de ervaringen van de ene groep bevoorrechten - en ze zijn misschien niet zo nuttig voor mensen uit andere culturen en sociaaleconomische achtergronden.
Een nieuwe studie ondervroeg mensen in vijf regio's over de hele wereld om te zien of de factoren die hun geluk beïnvloedden, anders zouden kunnen zijn. De verschillen die de onderzoekers vonden, ondersteunen de bezorgdheid dat onze huidige kennis over welzijn niet zo universeel is als we misschien denken.
"De impliciete bewering in eerder onderzoek dat 'one size fits all' is waarschijnlijk onjuist", schrijven Bruce Headey en zijn collega's van het onderzoeksinstituut DIW Berlin.
Waarden en geluk
Het onderzoek was gebaseerd op de World Values Survey, die van 1999 tot 2014 honderdduizenden mensen over de hele wereld ondervroeg. De onderzoekers besloten zich te concentreren op vijf regio's:
Westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Spanje en anderen;
Latijns Amerika;
Aziatisch-Confuciaanse landen: Hong Kong, Japan, Zuid-Korea, Singapore en Taiwan;
Ex-communistische landen: Rusland en Oost-Europa; en
Communistische landen: China en Vietnam.
Mensen in elke regio rapporteerden over hun waarden en prioriteiten in het leven - de dingen die voor hen het belangrijkst zijn. Deze omvatten:
Traditionele gezinswaarden: het belang van het gezin, evenals het helpen van mensen die in de buurt wonen en het zorgen voor hun behoeften.
Vriendschap en vrije tijd waarden: Het belang van vriendschap en vrije tijd.
Materialistische waarden: geloven dat het belangrijk is om rijk en succesvol te zijn en erkend te worden voor uw prestaties.
Politieke waarden: het belang van politiek.
Prosociale waarden: geloven dat het belangrijk is om iets te doen voor het welzijn van de samenleving en voor het milieu te zorgen.
Religieuze waarden: het belang van religie en God.
De onderzoekers vergeleken vervolgens hoe mensen het belang van deze waarden inschatten met hoe tevreden ze waren over hun leven.
De resultaten suggereren dat sommige waarden universeel belangrijker kunnen zijn voor het welzijn dan andere. In alle vijf de regio's waren mensen die familie, vriendschap / vrije tijd en prosocialiteit hoog in het vaandel hadden staan, meer tevreden met het leven. Maar de resultaten voor materialisme, politiek en religie waren ingewikkelder.
Mensen met sterkere politieke waarden waren meer tevreden met het leven in communistische landen, waar "goede burgers politiek actief zouden moeten zijn" binnen de door de staat gestelde grenzen, legt Headey uit. Dit gold in mindere mate ook in het Westen. Ondertussen waren in het ex-communistische Rusland en Oost-Europa mensen die meer om politiek gaven minder gelukkig. Dit kan te wijten zijn aan de "ontgoocheling in de politiek" in die landen, na de val van het communisme.
Mensen die meer belang hechtten aan religie, waren over het algemeen gelukkiger in het Westen, Latijns-Amerika en de Aziatisch-confucianistische landen. Maar ze waren minder tevreden met het leven als ze in de communistische en ex-communistische regio's woonden. Zoals de onderzoekers speculeren, kan dit zijn omdat communistische regeringen vaak vijandig staan tegenover religie, en mensen in ex-communistische landen kunnen daar nog steeds de langetermijneffecten van ondervinden.
Materialisme, een waarde waarvan lang werd aangenomen dat deze ons ongelukkig zou maken, ging in feite hand in hand met tevredenheid met het leven in Oost-Europa. Alleen in de rijkere westerse en Aziatisch-confucianistische landen waren materialisten over het algemeen minder tevreden. In Latijns-Amerika en de communistische landen leek materialistisch zijn er niet toe te doen voor de tevredenheid van het leven.
Geluk en conformiteit
Waarom kunnen sommige waarden overal nuttig zijn, terwijl andere alleen in bepaalde culturen nuttig lijken?
De onderzoekers suggereren dat mensen gelukkiger kunnen zijn als hun persoonlijke waarden overeenkomen met de maatschappelijke en overheidsnormen in hun land. Met andere woorden, sommige waarden kunnen ons niet op zichzelf ten goede komen, maar omdat ze ons een gevoel van verbondenheid geven en het voor ons gemakkelijker maken om door de wereld te navigeren.
Deze bevindingen helpen ook om een paradox in geluksonderzoek te begrijpen: het feit dat sommige regio's (zoals Latijns-Amerika) veel gelukkiger zijn dan hun bruto binnenlands product (BBP) zou voorspellen, terwijl andere (zoals Oost-Europa) veel minder gelukkig zijn.
Het onderzoeken van de waarden die mensen koesteren, zou deze discrepanties kunnen helpen verklaren. In Oost-Europa ontdekten de onderzoekers bijvoorbeeld dat veel mensen alle verschillende waarden als relatief onbelangrijk vonden, een recept voor ongeluk. In Latijns-Amerika leken de sterke familie- en religieuze banden van mensen hen veel voldoening te schenken.
Hoewel ze meer inclusief wilden zijn, hadden de onderzoekers geen toegang tot enquêtes uit Afrika bezuiden de Sahara of moslimlanden in het Midden-Oosten en Azië - wat betekent dat dit beeld van welzijn nog steeds onvolledig is. Maar het wijst wel op een provocerend idee: dat de weg naar geluk niet overal hetzelfde is, en wat voor jou werkt kan afhangen van de samenleving en cultuur waarin je leeft.