Hoe een commerciële tv-zender zich wellicht meer maatschappelijk betrokken voelt dan de publieke omroep t.a.v. mensenrechten, belang van vaccineren e.d.

Gisteren keek ik met veel plezier naar de finale van #TheVoiceofGermany en was er voor de 2de week op rij aandacht voor de mensenrechten in Iran notabene tijdens de finale van dit commerciële programma bij de commerciële Duitse zender Sat1.

Naast een ontroerende (Iraanse) presentatrice van Sat1 tijdens de halve finale stonden nu 1 voor 1 de juryleden op en met zijn allen symbolisch achter de mensenrechten voor alle vrouwen in Iran.

Gänzehaut, Goosebumps of kippenvel en respect voor deze commerciële zender die ook een Iraanse zangeres zendtijd bood om haar boodschap te laten horen.

Tijdens de Covid-19 panemie was ik ook bijzonder gecharmeerd van de inleiding van het reclameblok waar Sat1 Duitsers oproept om te gaan vaccineren in het belang voor iedere burger.

Je kunt het eens zijn of niet met deze statements, maar ik zie het niet 1,2,3 door RTL of Talpa gebeuren en zelfs niet bij de NPO.

Ik ervaar vele Duitsers als empatischer en zelfs meer compassievol dan menige Nederlander.

(laat staan de KNVB of de voetbalclubs die alleen pingping belangrijk vinden)

Ik ben al jaren terug afgehaakt bij The Voice of Holland en al helemaal die Kidsversie waar pertinent moeite mee blijf hebben; kinderen horen niet dergelijke competities uit te vechten op tv.

Maar The Voice of Germany en SAT1 kunnen mij bekoren om specifieke boodschappen die ze delen en hopelijk vele mensen anders laten kijken op onze maatschappelijke realiteit.

Supergeil

Bekijk hier het fragment van gisteravond

John KistermannComment