Ga niet altijd rustig aan doen bij ervaren stress of burn-out

Rustig aan doen is bij een burn-out niet altijd een goed idee

Intermediar C. Karsten maart 2022

Voorkom een burn-out door deze optie

The Lab of Life voor volwassenen

The Lab of Life voor studenten

The Lab of Life voor scholieren

The Lab of Life English version

The Lab of Life Deutsche version

Als je van een burn-out wilt afkomen, krijg je al snel het advies om het rustiger aan te doen. Maar dat helpt niet altijd, schrijft psychotherapeut Carien Karsten.

Als je wilt herstellen, dan is het beter om na te streven wat je wel wilt dan om af te zien van wat je niet wilt. Daar kwam Pierre ook achter.

Pierre (43) werkt in de IT en had zich helemaal over de kop gewerkt. Het begon ermee dat hij tijdelijk het werk van zijn leidinggevende moest overnemen. Even later kreeg hij daar de taken van een chronisch zieke collega bij. Op een gegeven moment werkte hij ruim 70 uur per week. ‘Is te doen’, dacht hij. ‘Het is maar tijdelijk, drie maanden ofzo.’ Maar na drie maanden waren er nog geen vervangers gevonden. Ook niet na zes maanden. En toen er eindelijk wel een vervanger kwam, stortte Pierre in.

Inmiddels zit hij zes maanden thuis. Hij leest de krant, af en toe een boek, klust wat in huis, wandelt zo nu en dan en slaapt beter. Maar echt goed voelt hij zich niet. Hij is vaak angstig. Zo heeft hij bijvoorbeeld wel zijn computer beveiligd tegen hackers, maar blijft hij bang dat toch op een of andere manier zijn bankrekening wordt leeggeroofd. Door al die angst blijft hij stresshormonen aanmaken. En daar had hij er al zoveel van. 

Net als veel anderen met burn-outklachten lukt het Pierre niet om van die angstgevoelens af te komen. Hij is vooral bang dat de burn-out tot niet te repareren schade heeft geleid.

Wat wil je?

In plaats van weg te lopen van mogelijke stress, doe je er beter aan om je af te vragen waar je naartoe zou willen bewegen. Pierre zou bijvoorbeeld graag weer willen gaan golfen. Maar dan moet hij eerst een betere conditie hebben, anders gaat het weer mis, vreest hij. Hij haakt nu na een halfuurtje al af, uit angst dat hij anders weer ‘kapot’ zal zijn.

Pak het anders aan, is mijn suggestie. Focus op wat je wilt bereiken en deel dat op in tussendoelen. Bijvoorbeeld eerst wat afslaan om het golfvaardigheidsbewijs te halen en dan verder opbouwen.

Op die manier laat Pierre zijn vermijddoelen los en werkt hij aan een bereikdoel. Het voordeel van een bereikdoel is dat je je richt op je omgeving en niet constant aan het evalueren bent hoe het met je gaat. Bijkomend voordeel is dat je er blij van wordt en in plaats van stresshormonen de plezierhormonen dopamine en serotonine aanmaakt.

Natuurlijk moet Pierre niet overdrijven. Maar zolang hij zich niet laat leiden door de angst te veel te doen en streeft naar meer plezier, zal hij snel van zijn burn-out af zijn.

Voorkom een burn-out

The Lab of Life voor volwassenen

The Lab of Life voor studenten

The Lab of Life voor scholieren

The Lab of Life English version

The Lab of Life Deutsche version

John KistermannComment