This is my orange crush today

Geen Oranjebitter of frisdrank met “oranjesmaak” op deze Koningsdag voor mij

Relaxflashback in de meikvakantie 2024

En vanaf nu tijd om een week te relaxen De komende week posten we oude berichten om samen nog meer te genieten van het leven in het NU.

Flashback 27 april 2022

Ik blijf de laatste jaren ambivalente gevoelens houden over het Koningshuis, maar ben ook tegen presidentschap.

Ik moest vandaag tijdens het bezoek van onze ”orangeclub” in Maastricht denken aan het nummer Orange Crush van REM

Dat nummer werd verkeerd opgepikt door de media zoals mijn posts ook niet altijd worden begrepen.

Lees hier meer en geniet vooral van deze prachtige song middels 3 video’s

P.s Wees LEEF en geef voor MESTREECH

Orange Crush was een frisdrank met sinaasappelsmaak. In dit geval was het echter bedoeld om te verwijzen naar Agent Orange, een chemische stof die door de VS werd gebruikt om de Vietnamese jungle te ontbladeren tijdens de oorlog in Vietnam. Amerikaans militair personeel dat eraan werd blootgesteld, kreeg jaren later kanker en sommige van hun kinderen hadden geboorteafwijkingen. De extreme lyrische dissonantie in het nummer zorgde ervoor dat de meeste mensen het nummer volledig verkeerd interpreteerden, inclusief Top Of The Pops-presentator Simon Parkin, die voor de camera opmerkte nadat R.E.M. voerde het nummer uit in de Britse tv-show, "Mmm, geweldig op een zomerse dag. Dat is Orange Crush."

Het nummer verwijst niet naar een enkele Vietnam-gerelateerde ervaring van zanger Michael Stipe, maar simpelweg dat hij in dat tijdperk van de Amerikaanse geschiedenis leefde. Hij schreef in Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982-2011: "[Het lied is] een samengesteld en fictief verhaal in de eerste persoon, ontleend aan verschillende verhalen die ik hoorde opgroeien rond legerbases. Dit lied gaat over de oorlog in Vietnam en de impact op soldaten die terugkeren naar een land dat hen ten onrechte de schuld gaf van de oorlog."

Stipe's vader diende in Vietnam in het helikopterkorps.

Stipe introduceerde dit soms in concert door de jingle van het Amerikaanse leger te zingen, "Be all that you can be, in the Army."

De drilsergeant die tijdens het midden op de achtergrond te horen is, is slechts een imitatie van Stipe. Op de traditionele manier van Michael Stipe zijn de woorden die hij zegt tijdens de imitatie complete onzin.

John KistermannComment