Trust & Self efficacy with other HUMANS

JOHN in the USA with trust & self efficacy 
Nadat mijn nicht Regi en Wim met beide volwassen zonen Lars en Sven in New York verbleven afgelopen maand, dacht ik terug aan oktober 2000 en dat ik 18 jaar terug “in lead was” en rondreed in een bus in New York, New Haven Connecticut, Boston & other cities in the USA en tot besef kwam & what I did before & what makes connection between "Goldstein" en "The Lab of Life"

Self efficacy is moeilijk in het Nederlands te vertalen. Door Bandurra (1986) wordt het omschreven als ‘het vertrouwen dat mensen hebben in hun eigen vermogen om specifiek gedrag in verschillende omstandigheden uit te voeren’. 

Ik heb veel ervaring opgedaan met self efficacy bij het geven van sociale vaardigheidstraining volgens de principes Goldstein bij jongeren en volwassenen en onderzoek voor Ondewijskunde/Pedagogiek en Doctoraal Pedagogische Wetenschappen.
Jongeren en volwassenen die naast kennis en vaardigheden geloofden dat ze een praatje met anderen konden maken of opkwamen voor hun eigen mening en niet meer 1 2 3 altijd de afwas deden in plaats van anderen, tot ergernis van medebewoners in huis.

En bij velen uiteindelijk het geloof van willen naar doen en konden ze het toepassen iop school of in privé - werksituatie.

Zelf heb ik heel erg self efficacy ervaren tijdens mijn studiereis in de USA met directeuren, intern begeleiders en agogen in 2000 en via New Haven Connecticut en Boston naar New York.

U2’s A beautiful day was net op CD single uit en ik nam deze mee en gaf deze ook aan DJ tijdens avond dansen met students at Yale University. In de USA kende toen nog niemand dit nummer Het werd niet alleen een mooie dag/avond; het was een bijzondere trip (een dik 1 jaar voor 9/11)

Naast het bezoeken van scholen genoten we van heerlijk eten, uitzichten, speedboattrip door Hudson River en zongen “Who let the dog out “met de nodige tequillas op, schaatsten op Roquefeller Square onder de kerstboom, bezochten musea, clubs, musical RENT en dansten in jazzclubs te New York tot in het ochtendgloren.

Toch is dit niet het meest bijgebleven.

Frenkie Beenen (sorry directeur Frank kwam na bezoek van een van de scholen naar me toe en gaf aan meer vertrouwen in mij te hebben dan in mijn collega die de reis organiseerde met bezoeken scholen e.d. en ik was voor beheer geld en voor organisatie entertainmentgedeelte: I was surprised; what had I done? Het moest even doorsijpelen. Het vertrouwen versterkte na dat moment mijn self-efficacy dat ik nog meer ging doen wat ik daadwerkelijk wilde bij het Seminarium voor Orthopedagogiek dan ik al deed en we bereikten nog betere studieresultaten, meer studenten, omzetverhoging nascholing dan voorheen & samen veel fun.

Trust & Self efficacy zijn voor mij belangrijk geweest op meerdere momenten en ik geef dit graag ook aan andere door die bij The Lab of Life op zoek zijn naar een betere balans tussen werk & prive en van willen daadwerkelijk zaken gaan doen. Ik ondersteun hier graag bij. Ik vertel er graag over komende woensdag tijdens de conferentie de MENS achter het GEDRAG https://www.humanpowernow.com/balans en ook 28 november tijdens informatiebijeenkomst of tijdens aankomende conferentie en studiedagen in den lande.

Let’s spread the message (iedereen mag ervan profiteren)

P.s. ik kocht in een shop onder de Twin Towers een cadeau voor iemand binnen het reisgezelschap die d’r balans moest vinden; I hope she did in her own Lab of Life

Onderaan enkele foto’s van de studiereis USA oktober 2000 met o.a. Ben, Frank, Simone, Jacques, Mieke, Rob, Har, Mara, Jim, Gwenny

hpn do not cross.jpg
Scan_20181027.jpg
Scan_20181028 (3).jpg
John KistermannComment