Onderzoek toont aan hoe weinig mensen weten over elkaars intenties

Mike Addelman University of Manchester Credit: Paul Brennan

Psychologen van de Universiteit van Manchester hebben onderzocht hoe moeilijk het voor ons is om de ware intentie van elkaars gedrag te raden. De studie, die afgelopen week is gepubliceerd in Attention, Perception en Psychophysics, heeft belangrijke implicaties voor het overheidsbeleid dat van invloed is op gebieden zoals roken, obesitas, eetstoornissen, zelfbeschadiging, alcoholgebruik en gokken.

Ontdek meer over je eigen intenties via The Lab of Life

Klinisch psycholoog dr. Warren Mansell, die de studie leidde, zegt dat beleidsmakers nauwkeurig moeten begrijpen wat een persoon probeert te beheersen met behulp van hun gedrag, in plaats van te proberen het gedrag zelf te veranderen. Hij zei: "We denken dat we weten wat iemand aan het doen is door ze gewoon te observeren. Als we bijvoorbeeld iemand een stuur van hun auto zien bewegen, gaan we ervan uit dat ze ernaar streven hun auto in het midden van de baan te houden.

"Maar onze studie laat zien dat het ongelooflijk gemakkelijk is om zich te vergissen - en dat heeft belangrijke implicaties voor iedereen die het gedrag van de mens moet veranderen. "In psychologisch onderzoek suggereert deze studie bijvoorbeeld dat een bepaald bestudeerd gedrag niet meer is dan een neveneffect van de intenties van de deelnemers. "We moeten daarom vermijden om ons te concentreren op het gedrag van mensen zelf, wat zou leiden tot meerdere en onvermijdelijk nutteloze interventies voor elk probleem." Hij voegde eraan toe: "In termen van openbaar beleid zien we vaak dat we geld uitgeven aan een ander nieuw initiatief voor 'gedragsverandering'. "Maar als deze gedragingen slechts neveneffecten zijn van mensen die controle proberen uit te oefenen, dan is deze veelzijdige benadering van gezondheid zeer inefficiënt en gaat niet in op de gemeenschappelijke oorzaak van de problemen van mensen.

"Je moet mensen vragen wat ze willen in hun leven en hoe ze hun problemen oplossen. Roken is bijvoorbeeld slechts een van de vele manieren waarop iemand iets belangrijks kan controleren, zoals hun sociale vertrouwen, of emotionele toestand. " Het team van dr. Mansell kon meer dan 350 mensen voor de gek houden door te denken dat een persoon die ze zagen in een video die de locatie van een knoop in een rubberen band regelde iets heel anders deed. De studiedeelnemers dachten ten onrechte dat het iemand liet zien die een tekening tekende, waardoor het fenomeen van 'controleblindheid' werd blootgelegd.

De meeste deelnemers hebben de intentie van de persoon niet correct afgeleid, maar in plaats daarvan ingewikkelde maar niet-bestaande doelen afgeleid, zoals 'het opsporen van twee kangoeroes in dozen doen', op basis van de acties die zijn ondernomen om de knoop onder controle te houden.

Het effect bleef bij veel deelnemers bestaan, zelfs wanneer hun bewustzijn met succes gericht was op de knoop waarvan de positie onder controle was. Een groot deel van het werk werd uitgevoerd door Andrew Willett, een ere-onderzoeksassistent die drie maanden in Manchester werkte als gedetacheerde bij Vassar College, Poughkeepsie. De resultaten zijn gemodelleerd op een computer door Dr. Rick Marken, gevestigd aan de Universiteit van Antiochië.

Dr. Mansell zei: "Het kan sommigen verbazen, maar deze studie ondersteunt wat we hebben gevonden in onderzoeken naar de gezondheid en het welzijn van mensen. Bovendien, als blindheid van de controle duidelijk is met het eenvoudige gedrag in onze studie, dan is het zelfs nog meer waarschijnlijk in het dagelijks leven waar de acties van mensen verfijnd of subtiel kunnen zijn. "Waarnemers met controle-blindheid lijken niet in staat te raden wat de ware intentie van iemands gedrag is, zelfs als hun aandacht erop gevestigd is. "Het opzettelijk geproduceerde patroon van penbeweging zien als opzettelijk is een voorbeeld van wat de illusie van controle wordt genoemd. "Ons onderzoek laat zien dat de bijwerkingen van opzettelijk gedrag die de illusie van controle creëren, zo overtuigend kunnen zijn dat ze mensen blind maken voor de ware intentie, leidend tot blindheid van de controle.

Ontdek meer over je eigen intenties via The Lab of Life

hpn intension.jpg
hpn intentsion2.jpg
hpn kids3.jpg
John KistermannComment