Face it

Face it. Our faces don’t always reveal our true emotions

By Yasmin Anwar, Media Relations| FEBRUARY 25, 2019

Onze gezichten onthullen niet altijd onze ware emoties

Zonder context kan het uiterlijk bedriegen, zoals dit shot van James Franco in de film "I27 Hours" laat zien. Acteur James Franco ziet er een beetje blij uit als hij een videodagboek vastlegt in de film '127 Hours'.

Pas als de camera uitzoomt en onthult dat zijn arm is verpletterd onder een rotsblok, wordt duidelijk dat zijn goofy smile zijn lijdensweg verloochent. Dat komt omdat als het gaat om het lezen van iemands gemoedstoestand, visuele context - zoals in achtergrond en actie - net zo belangrijk is als gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, volgens een nieuwe studie van UC Berkeley.

De bevindingen, online gepubliceerd februari 2019 in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences, dagen tientallen jaren van onderzoek uit, waarbij gesteld wordt dat emotionele intelligentie en herkenning grotendeels gebaseerd zijn op het vermogen om micro-expressies te lezen die geluk, verdriet, woede, angst, verrassing, afschuw, minachting en andere positieve en negatieve stemmingen en sentimenten.

Implicaties zijn de mogelijke beperkingen van gezichtsherkenningssoftware. "Onze studie laat zien dat emotieherkenning net zo goed een kwestie is van context als van gezichten," zei hoofdauteur Zhimin Chen, doctoraalstudent psychologie aan UC Berkeley. Afgestudeerden werden getoond met "blurred” en npormale gezichten.

Onderzoekers met "blured” gezichten en lichamen van acteurs in tientallen gedempte clips uit Hollywood-films en homevideo's. Ondanks de virtuele onzichtbaarheid van de personages, waren honderden deelnemers aan de studie in staat om hun emoties nauwkeurig te lezen door de achtergrond te onderzoeken en te zien hoe ze met hun omgeving omgingen. Het 'affectieve tracking'-model dat Chen voor de studie heeft gemaakt, stelt onderzoekers in staat om te volgen hoe mensen de moment-tot-moment-emoties beoordelen van personages terwijl ze video's bekijken.

De methode van Chen is in staat in korte tijd grote hoeveelheden gegevens te verzamelen en kan uiteindelijk worden gebruikt om te peilen hoe mensen met aandoeningen zoals autisme en schizofrenie in real time emoties lezen en helpen met hun diagnoses. "Sommige mensen kunnen gebreken hebben in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen, maar kunnen emoties uit de context herkennen," zei Chen. "Voor anderen is het het tegenovergestelde." Bovendien zouden de bevindingen, gebaseerd op statistische analyses van de verzamelde ratings, de ontwikkeling van gezichtsherkenningstechnologie kunnen ondersteunen. "Op dit moment ontwikkelen bedrijven algoritmen voor het leren van machines om emoties te herkennen, maar trainen ze hun modellen alleen op bijgesneden gezichten en die modellen kunnen alleen emoties van gezichten lezen", zei Chen.

"Ons onderzoek laat zien dat gezichten geen echte emoties onthullen en dat het identificeren van de gemoedstoestand van een persoon ook rekening moet houden met de context." Voor de studie, Chen en studie senior auteur David Whitney, een UC Berkeley vision scientist, testte de emotieherkenning capaciteiten van bijna 400 jonge volwassenen. De visuele stimuli die ze gebruikten waren videoclips van verschillende Hollywood-films, evenals documentaires en homevideo's die emotionele reacties vertoonden in meer natuurlijke omgevingen. Een raster dat over de video wordt geplaatst, wordt gebruikt om de emotionele inhoud in realtime te beoordelen. Een raster dat over de video wordt geplaatst, wordt gebruikt om de emotionele inhoud in realtime te beoordelen. Studie deelnemers gingen online om de videoclips te bekijken en beoordelen. Een beoordelingsraster werd over de video heen gelegd, zodat onderzoekers de cursor van elke deelnemer konden volgen terwijl deze over het scherm bewoog, visuele informatie verwerkte en moment-tot-moment-emoties beoordeelt.

In de eerste van drie experimenten bekeken 33 studie-deelnemers interacties in filmclips tussen twee personages, waarvan er 1 wazig was en beoordeelde de waargenomen emoties van het wazige personage. De resultaten toonden aan dat studiedeelnemers concludeerden hoe het onzichtbare personage zich voelde, niet alleen op basis van hun interpersoonlijke interacties, maar ook op basis

Vervolgens bekeken ongeveer 200 studiedeelnemers videoclips die interacties onder drie verschillende omstandigheden laten zien: een waarin alles zichtbaar was, een ander waarin de karakters wazig waren en een andere waarin de context vervaagde. De resultaten toonden aan dat context net zo belangrijk was als gezichtsherkenning voor het decoderen van emoties.

In het laatste experiment bekeken 75 studiedeelnemers fragmenten uit documentaires en homevideo's, zodat onderzoekers emotieherkenning konden vergelijken in een meer naturalistische omgeving. Nogmaals, de context was net zo belangrijk voor het afleiden van de emoties van de personages als voor hun gezichtsuitdrukkingen en gebaren. "Over het algemeen suggereren de resultaten dat de context niet alleen voldoende is om emoties waar te nemen, maar ook noodzakelijk om de emotie van een persoon waar te nemen," zei Whitney, een UC Berkeley psychologieprofessor. "Zie het onder ogen, het gezicht is niet genoeg om emotie waar te nemen."

hpn faces.jpg
hpn guilty.jpg
John KistermannComment