Burn-out officieel erkend als ziekte; preventief te voorkomen met The Lab of Life training

Nu burn-out officieel een ziekte is, gaan we dan nu ook met zijn allen zorgen voor de preventie hiervan? Voorkomen is beter dan genezen!

Burn-out preventief voorkomen met The Lab of Life Training      

NOS nieuws 28-05-2019 19:06 uur

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft burn-out officieel geïdentificeerd als ziekte. De WHO-lidstaten hebben op de jaarlijkse bijeenkomst in Genève burn-out samen met onder meer gameverslaving toegevoegd aan een catalogus met daarin 55.000 ziekten, symptomen en oorzaken van letsel.

De organisatie beschouwt burn-out als een syndroom, "veroorzaakt door chronische stress op de werkvloer". Een burn-out leidt in de definitie van de WHO tot gevoelens van vermoeidheid, een negatieve houding ten opzichte van een baan en afname van productiviteit.

In 2007 zei ruim 11 procent van de Nederlandse werknemers nog burn-outklachten te hebben. In tien jaar tijd is dat geleidelijk gestegen tot 16 procent.

Unieke code

De catalogus van de WHO - de zogenoemde ICD-lijst - is na bijna 20 jaar herzien en wordt van kracht op 1 januari 2022, zodat zorgaanbieders over de hele wereld tijd hebben om hun voorwaarden aan te passen aan de nieuwe lijst.

Met de lijst worden in de eerste plaats statistieken bijgehouden en gezondheidstrends gedocumenteerd. Aan elke aandoening in de catalogus is een unieke code toegekend. Burn-out heeft de code QD85 gekregen. Artsen registreren straks wereldwijd een de diagnose burn-out met deze code, zodat er meer inzicht komt in de ziekte.

Daarnaast wordt een burn-out door opname op de ICD-lijst meer geïnstitutionaliseerd in de huidige gezondheidszorg. Behalve verzekeraars werken ook ziekenhuizen met de lijst.

Preventief  burn-out voorkomen met The Lab of Life Training      

hpn burn.jpg