Sociaal Emotioneel Leren (SEL) in regulier lesprogramma primair onderwijs

Hoe een basisschool in de USA sociaal-emotionele vaardigheden in de klas integreert

Leraren van Lakewood Elementary vinden innovatieve manieren om sociaal-emotioneel leren (SEL) op te nemen in reguliere lessen.

LOREA MARTINEZ, HANNA MELNICK | 21 MEI 2019 Greater Good Science Center

Bij Lakewood Elementary lezen studenten van de 4/5 grade een boek en bespreken ze de plot. Een van de leerlingen pakt plotseling een vlag: hij houdt bij hoe lang kinderen zitten (45 minuten).

Leraar Kevin Davis zegt: "Tijd voor een pauze! Dat klinkt als een goed idee. "Hij projecteert een video op het whiteboard en de leerlingen joggen op hun plek terwijl ze antwoorden op quizvragen uitschreeuwen.

Zodra de activiteit is voltooid, vieren de leerlingen: "We hebben het gedaan!" Dit soort activiteiten, 'hersenonderbrekingen' of 'energieboosters' genoemd, duurt één tot vijf minuten en neemt beweging op.

Omdat onze hersenen voor nieuwheid zijn “bedraad”, vernieuwen deze korte activiteiten het denken van studenten door voorspelbare, repetitieve processen en informatie op te splitsen.

Onderzoek suggereert dat regelmatige fysieke activiteit zoals specifieke energizers gekoppeld aan leeractiviteiten de ontwikkeling van een gezond kind ondersteunt door het geheugen, de concentratie en positieve vooruitzichten te verbeteren, waardoor leerlingen minder onrustig zijn en zich beter kunnen concentreren op het leren. 

Zie ook dit artikel https://www.humanpowernow.com/nieuws/2019/5/27/verbeter-het-onderwijs-middels-surprise-effecten en informeer naar scholing energize & learn

Hersenonderbrekingen zijn enkele van de vele innovatieve activiteiten in de klas die plaatsvinden bij Lakewood Elementary. Lakewood is gevestigd in een klein, etnisch en sociaaleconomisch divers schooldistrict in Californië en is een van de duizenden Amerikaanse scholen die naast academisch onderwijs ook sociaal en emotioneel leren (SEL) aanbieden.

Meer dan 90 procent van de leraren in het hele land toont sterke steun voor het focussen op SEL-competenties zoals zelfmanagement, relatievaardigheden en verantwoorde besluitvorming, en omarmen hun rol in het opleiden van het 'hele kind'. Maar focussen op SEL betekent niet alleen het toevoegen van afzonderlijke, geïsoleerde lessen.

Leerlingen hebben gedurende hun schooldag de gelegenheid om sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen, benadrukt de Nationale Commissie voor Sociale, Emotionele en Academische Ontwikkeling. Het voorbeeld van Lakewood kan een aantal broodnodige inspiratie bieden voor hoe docenten geconfronteerd met tijdsdruk en toegenomen academische druk SEL kunnen integreren in hun dagelijkse werk in de klas.

Een hulpmiddel voor zelfregulering: de Chillax-hoek Twintig kinderen schuifelen na hun pauze in hun licht versierde klas. De meesten gaan regelrecht naar een tapijt en vormen een cirkel - terwijl één jongen, Marco, zich stilletjes vestigt aan een tafeltje in de hoek van de kamer. Marco was boos tijdens de pauze omdat hij een conflict had met zijn klasgenoten. Kleuters in deze klas weten dat wanneer ze boos zijn, ze de Chillax Corner kunnen bezoeken. De Chillax Corner biedt studenten ruimte en activiteiten om hun emoties te reguleren.

De Chillax Corner is een stil gedeelte in de klas met een tafel, een stoel en voorwerpen zoals stressballen, foto's en 'fidget spinners' die leerlingen kunnen gebruiken om te kalmeren en zich voor te bereiden om productief terug te gaan naar activiteiten in de klas. De Chillax Corner helpt bij het bevorderen van zelfbewustzijn door een ruimte te bieden waar studenten zich kunnen verbinden met hun emoties, weg van de situatie die hen heeft gegenereerd; het moedigt studenten ook aan om zelfstandig zelfregulatievaardigheden te gebruiken, zoals een pauze nemen of op hun adem concentreren, die de leraar eerder had geleerd.

Op de lange termijn suggereert onderzoek dat deze SEL vaardigheden van zelfbewustzijn en zelfmanagement het langdurig academische succes en de productiviteit in de klas van kleuters kunnen verbeteren.

Jennifer Concepcion, de lerares in het klaslokaal, begint vervolgens met een community circle-activiteit waarin kinderen vertellen hoe ze anderen hebben geholpen tijdens de pauze. Na een paar minuten komt Marco weer bij de groep. Hij legt in het kort uit dat hij tijdens het reces een conflict had met zijn leeftijdsgenoten, maar voelt zich nu rustiger. "Vergeet niet om handen en voeten voor onszelf te houden", herinnert Concepcion de klas. "We willen niet de reden zijn dat iemand naar de rustgevende hoek moet gaan." Het creëren van de Chillax Corner is een van de vele strategieën die Concepcion gebruikte om te voldoen aan de sociale en emotionele behoeften van studenten. Een andere is het leren van het belang van een groei-mindset, de overtuiging dat men in de meeste situaties kan slagen met hard werken en volharding - versus een gefixeerde mindset, of de overtuiging dat iemands intelligentie en vermogens niet zullen veranderen.

Kindergarteners in haar klas oefenen positieve opmerkingen uit, zoals 'Ik kan altijd verbeteren' of 'Fouten helpen me leren', eenvoudige oefeningen die in sommige omstandigheden de prestatie kunnen vergroten. Ze gebruikt deze positieve uitspraken tijdens academische lessen en herinnert studenten eraan om ze toe te passen terwijl ze met hun partners werken.

Gedurende het hele schooljaar, en vooral tijdens de eerste zes weken van school, besteedt Concepcion tijd aan het direct onderwijzen van sociale en emotionele vaardigheden door middel van afzonderlijke lessen. Vervolgens versterkt ze de strategieën die kinderen leren, inclusief zelfregulatietechnieken, gedurende de dag.


"Deze strategieën helpen dingen soepel te laten verlopen in mijn klas", legt ze uit. Ze wijst erop dat Marco slechts een paar minuten les nodig had voordat hij klaar was om opnieuw te studeren, wat niet altijd het geval was voorleerlingen. "Vroeger trok ik studenten opzij om een probleem te bespreken, terwijl ik probeerde de rest van het klaslokaal betrokken te houden. Nu proberen leerlingen dingen zelf te achterhalen, waardoor ik me kan concentreren op academisch onderwijs.

Relaties opbouwen door middel van samenwerkend academisch werk

Samenwerkend leren is een belangrijk onderdeel van het klaslokaal van de Allyson Guida. Aan het begin van het jaar concentreert ze zich op het helpen van leerlingen om elkaar te leren kennen tijdens ochtendbijeenkomsten en het creëren van een gevoel van klassengemeenschap door middel van verschillende oefeningen voor teambuilding. Deze activiteiten bereiden leerlingen voor op het vormen van positieve relaties in de klas en werken in teams. Zodra leerlingen in staat zijn om samen te werken, introduceert Guida samenwerkend academisch werk.

In één les sluiten leerlingen bijvoorbeeld een klassenproject af op regio's in de wereld die zowel zelfevaluatie als coöperatief leren mogelijk maken. Elke groep kreeg een artikel toegewezen en leerlingen werkten samen om het hoofdidee en de belangrijkste details te bepalen, die ze later aan de klas presenteerden. Deze presentaties zijn op video opgenomen en leerlingen gaan de video's bekijken om zichzelf te beoordelen.

Voor deze klas legt Guida uit dat ze de presentatie van hun hele team op een rubriek zullen beoordelen. "Als je de rubriek gebruikt, wil je aan de hele groep denken. Zie jezelf als een eenheid, "zegt ze. "Alleen omdat één persoon bewoog en gebaren had, betekent dat niet dat je een vijf [van de vijf] krijgt, toch?" Na het ontvangen van een handsignaal van Guida, halen leerlingen snel hun laptops en rubrics op, zoeken hun groepen van drie en vestigen zich in verschillende hoeken van de kamer: sommige bij bureaus, andere bij elkaar op het tapijt. De ruimte staat al snel bol van het gesprek, terwijl sommige groepen rustig luisteren naar video's van hun presentaties op laptops via oortelefoons. Posters benadrukken eerlijkheid en een groeimindset. Posters benadrukken eerlijkheid en een groeimindset.

Drie jongens bespreken hun presentatie in een cluster van bureaus. "Ik heb waarschijnlijk een 3 gekregen", vertelt een leerling aan zijn partner. "Nee, ik denk een 4", zegt een ander. "We hebben wat kennis gedemonstreerd, maar we hebben niet veel kennis laten zien. Ik denk dat het in het midden zat. 'Zijn partners zijn het daarmee eens. Maar hij voegt eraan toe: "We hebben een 4 gekregen om te spreken en oogcontact te maken met het publiek." Dit soort zelfevaluatie van groepsgenoten ontwikkelt de reflectieve vaardigheden van studenten en moedigt hen aan om eigenaar te worden van hun leerproces.

Eén leerling vraagt Guida of het goed is om door te gaan met het herzien van de PowerPoint-dia's van de groep. "Dat is zeker een gesprek dat ik wil dat je in je groep hebt," antwoordt ze. Mogelijkheden om werk te herzien zijn gebruikelijk in haar klas: een kans om van hun fouten te leren en een groeimindset te ontwikkelen. Ze verklaren wat er gebeurt als ze niet goed scoort op haar presentatie. "We schrijven het op een post-it: we moeten zetten wat we moeten doen, en dat zal ons helpen voor de rest van de jaar ... zolang we er van leren. " Het soort leerervaringen dat Guida in haar klaslokaal creëert, zoals samenwerkend academisch werk, stelt leerlingen in staat om een breed scala aan sociale en emotionele vaardigheden in de praktijk te brengen - van actief luisteren en proberen de perspectieven van anderen te begrijpen wanneer ze in groepen werken, tot het oplossen van meningsverschillen en het maken van een verantwoorde keuze bij het bepalen van de scores van de groep. Deze competenties zijn niet alleen belangrijk in het klaslokaal - het World Economic Forum heeft ze essentieel gevonden voor succes op de werkplek.

SEL is niet "iets anders om te doen"

De grootste zorg die leraren uiten als het gaat om de integratie van SEL in hun klas, Lakewood-instructeur Shana Riehl meldt, is een gebrek aan tijd. Maar een kleine investering gaat een lange weg. Opvoeders kunnen SEL-competenties expliciet aan het begin van het jaar onderwijzen, verwachtingen en routines vaststellen in de klas en de basis leggen voor een productieve term. Vervolgens kunnen leraren zich concentreren op het versterken van deze competenties gedurende de dag en deze integreren in hun reguliere onderwijspraktijken, zonder aanzienlijk meer instructietijd door te brengen. Zoals Riehl haar leraren vertelt: Het is niet iets anders, het is geen ander curriculum. Het kan de hele dag door zijn. Het is hoe we met leerlingen praten, hoe we informatie presenteren, hoe we leerlingenlaten denken, hoe we leerlingen aten werken en proberen te laten beginnen.

Integratie van SEL in de klas zorgt ervoor dat leerlingen voldoende kansen krijgen om deze belangrijke sociale en emotionele vaardigheden te leren en te oefenen, zodat ze worden versterkt en niet vergeten. Na verloop van tijd wordt SEL de "lens" waardoor leraren leren en leren begrijpen. En voor leerlingen zijn deze vaardigheden de deur naar zorgzame, bijdragende en veerkrachtige volwassenen.

Lees ook deze blog en informeer naar scholing “energize & learn

https://www.humanpowernow.com/nieuws/2019/5/27/verbeter-het-onderwijs-middels-surprise-effecten

hpn kids jump.jpeg