HONDEN en werkplezier & leerplezier voor medewerkers en leerlingen: op bezoek bij Fer de schoolhond in Roermond
Knuffelhond voor leerlingen Citaverde Roermond
1Limburg 8 januari 2020
Sinds begin januari loopt labrador Fer als nieuwe medewerker rond op het Citaverde College in Roermond.
Yes en Human Power Now wilde heel graag Fer meemaken tijdens een reguliere schooldag en daarom maakten we een afspraak om dinsdag 3 maart 2020 zelf te kijken naar Fer en de kids en collega’s Citaverde College Roermond.
Wat heerlijk om kennis te maken met Fer de schoolhond na eerst alleen de verhalen te hebben gelezen en filmfragmenten te hebben gezien (zie ook video’s, foto’s en artikelen hieronder)
Ik wacht in de directiekamer op de directeur als ik opeens geluiden hoor vanuit de bench waar Fer (de schoolhond) verblijft. De Labrador Retriever ontwaakt van zijn ochtenddutje in een met ‘n deken omhulde bench.
Na nadere uitleg over hoe en waarom Fer op deze school terecht kwam (lees hieronder verder in deze blog) maken Fer en John nader kennis en wordt ik hartelijk begroet door een enthousiaste pup die inmiddels 4 maanden oud is. Fer snuffelt, springt, kust en speelt meteen met mij en ik ervaar wat vele leerlingen en medewerkers op CITAVERDE College dagelijks ervaren; blijdschap, genegenheid en een heerlijke energie.
Ik overhandig mijn cadeau aan Fer en het lukt hem uiteindelijk met hulp om zijn “speelgoedkip” uit de verpakking te halen en nu is het tijd om te ontdekken en te genieten.
De “lik-bedankjes”, hugs en vrolijkheid doen de “oxitonice” sneller stromen in mijn lichaam en dat gebeurt hier dus dagelijks met velen. En ik voel dat het goed is voor deze schoolhond en de aanwezigen op school. En dan mag ik mijn held Dachner Keltner ( van Berkeley University California) weer citeren “TOUCH BUILDS TRUST”
Wat goed kan het voor een individu zijn om zich welkom te voelen, minder stress te ervaren, meer zelfvertrouwen te ervaren, zich beter te kunnen concentreren of gemotiveerd aan het werk te gaan.
Ik gun meerdere scholen een “FER: CITA”FER”DE College
TOP dat jullie dit doen in belang van ANIMALS & HUMANS
Foto’s van Fer en Gentle (hond van John Kistermann)
Flip Franssen NRC & John Kistermann Human Power Now
Vervolg artikel L1 08-01-2020
De tien weken oude pup moet de leeromgeving voor de scholieren verbeteren, maar daarvoor moet het reutje wel nog een opleiding doen van twee jaar.
Vrolijk
"Als ik de school inloop met Fer wordt hij eerst begroet en dan pas ik", lacht locatiedirectrice Ellen Laeven en tevens baasje van Fer. "Uit onderzoek is gebleken dat honden op school bijdragen aan een fijne en veilige leeromgeving. Fer is er pas een paar dagen maar de sfeer op school is al anders. Leerlingen lachen meer, zijn vrolijker als ze Fer zien en ze gaan met elkaar in gesprek."
Verzorging
De komst van viervoeter was niet zo snel geregeld. Eerst zette Laeven met collega's een plan op zodat ze zeker wisten dat Fer goed verzorgd werd. "Er is een heel schema gemaakt over wie wanneer voor Fer zorgt en hem uitlaat. Daarin willen we de leerlingen ook betrekken. De school geeft al lessen die gaan over het verzorgen van dieren. Daarbij komen leerlingen in aanraking met verschillende diersoorten zoals konijnen en pony's. En nu ook een hond."
Buitenland
"Een hond op school is eigenlijk niks nieuws. In Duitsland en Amerika wordt dit al langer gedaan. Inmiddels zijn er ook al scholen in Nederland die dit proberen", zegt Laeven.
ZIe hier tevens alle blogs over mooie invloed ANIMALS/HUMANS
Touch builds trust ook tussen kinderen en honden
https://www.humanpowernow.com/nieuws/2018/11/4/vwwlokddvm35jvgmaravfd5k0rmshy
Honden maken mensen op werk productiever
https://www.humanpowernow.com/nieuws/2019/4/22/fqo4z18bi2xw7js0m61glozh6ewtca
Power van een huisdier & in the classroom
https://www.humanpowernow.com/nieuws/2019/10/4/energie-van-je-huisdier
Help...... & Animal Power Now
https://www.humanpowernow.com/nieuws/2019/6/9/animal-power-now
CITAVERDE College Roermond krijgt schoolhond
Nieuwe, trouwe medewerker ‘Fer’ op groene school in het nieuwe jaar
Website CITAVERDE College 2020
(foto’s NRC en John Kistermann van FER en GENTLE)
Met ingang van januari 2020 krijgt CITAVERDE College Roermond er een bijzondere medewerker bij, namelijk Labrador Retriever ‘Fer’. Onderzoek heeft uitgewezen dat honden op school bijdragen aan een fijne, veilige leeromgeving. Om deze reden wordt puppy Fer de komende twee jaar opgeleid om leerlingen te helpen.
Waarom een schoolhond?
CITAVERDE College zet zich in voor een gezond leven van leerlingen, studenten en medewerkers, zowel zowel fysiek als mentaal. In lastige situaties is het voor leerlingen fijn om steun te ontvangen, waarbij een hond kan helpen. Een hond oordeelt niet, troost wel en voelt vaak feilloos aan waar de schoen wringt en kan door een kop op een been of arm te leggen net dat duwtje in de positieve richting geven. Ook voor leerlingen waarmee het goed gaat is het omgaan met een hond een leuke en leerzame ervaring. De komst van Fer zal voor velen het leven op school nog aangenamer maken.
In Amerika en Duitsland worden al langer -met positieve resultaten- honden ingezet op scholen en inmiddels zijn er scholen in Nederland die dit voorbeeld volgen. Zo ook het CITAVERDE College in Roermond.
Dieren op school
Het houden van dieren op school is voor CITAVERDE College niets nieuws. Leerlingen komen met verschillende diersoorten in aanraking, van konijnen tot pony’s. Ruim een jaar geleden is het idee ontstaan om CITAVERDE College Roermond te verrijken met een schoolhond. Niet voor tijdens de lessen, maar als maatje voor leerlingen die hier -onder begeleiding- behoefte aan hebben. Er komt echter wel wat kijken. Voor zowel de hond als leerlingen en medewerkers moet het volledig verantwoord zijn, dus zijn komst is goed voorbereid.
Het is op geen enkel moment de bedoeling dat Fer zonder volwassen toezicht gaat rondlopen op school. De school is zich er terdege van bewust dat zij naar hem een grote verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat zijn gezondheid en welzijn niet kan worden aangetast door een daad van onwetendheid of onnadenkendheid.
Fer
Fer, de gele Labrador Retriever, is op 29 oktober 2019 geboren en dus nog heel jong als hij de eerste stappen over de Roermondse schooldrempel zet. Het zal ook niet zo zijn dat de leerlingen en medewerkers van het CITAVERDE College een hond door de gangen van het CITAVERDE College zien rennen. Fer is de hond van directeur Ellen Laeven, die hem ’s avonds, in de weekenden en vakanties mee naar huis neemt. Hij zal vanuit de veilige haven van haar kantoor worden opgeleid tot therapiehond. Deze opleiding neemt minimaal 2 jaar in beslag. Intussen zullen Fer en de leerlingen genoeg tijd krijgen om aan elkaar te wennen. Zo krijgt de hond alle rust om zich te ontwikkelen van pup tot puber tot volwassen hond. Hij wordt onder meer opgeleid door gedragstherapeut Hans Schnock (hondenadviescentrum Roermond)die samen met directeur Ellen Laeven en fokker/ hondeninstructeur Carine Stuurman (www.vanmeinweg.nl) gaat kijken hoe hij zich het beste kan ontwikkelen tot een evenwichtige en betrouwbare hulphond.
Hond Fer zit straks tussen de leerlingen
Onderwijs Op het Citaverde College in Roermond moet een hond verdrietige kinderen troosten en meer saamhorigheid in de klas brengen.
NRC 5 februari 2020 Paul van der Steen
Op het CitaVerde college in Roermond worden drie puppies getraind om als schoolbuddy te gaan werken. De honden krijgen puppytraining in de kas van de school waar ook leerlingen bij aanwezig zijn en betrokken worden.
Het middagdutje heeft Fer goed gedaan. Uitgeslapen dartelt hij door het Citaverde College in Roermond, speels en nieuwsgierig zoals je van een bijna dertien weken oude pup zou verwachten. Op een groepje derdejaars vmbo dienstverlening & producten heeft het dier een magische uitwerking. De stoerste van het stel smelt en toont zijn zachte kant. En het stille, gesloten meisje blijkt plotseling kordaat leiding te kunnen geven aan de jonge labrador.
Voor precies dát soort magie gaat de schoolhond – als hij straks volwassen is – vaker zorgen, hoopt directeur Ellen Laeven. Fer kan een rol gaan spelen in de lessen groen- en dierverzorging, zorgen voor saamhorigheid, en een bron van troost zijn voor leerlingen die even wat minder in hun vel zitten. Ook leren leerlingen zo dat ze op tijd moeten zijn, om de hond te voeren en uit te laten.
Laeven: „Op tv had ik weleens wat gezien over de effecten van een hond in kantoortuin. Ik werkte hier nog niet zo lang als directeur, toen mijn adjunct vertelde over haar jackrussellterriër. Toen heb ik haar gevraagd om dat beest eens een week mee te nemen. We zagen leerlingen echt opleven.”
‘Buikpijn bij het idee’
Laeven hoorde in haar eerste maanden als directeur dat docent Engels Carine Stuurman al decennialang jaarlijks een nest labradorpups had. Ook had Stuurman boeken geschreven over dat ras en gaf ze les in hondenopvoeding. Ze was aanvankelijk niet enthousiast over Laevens suggestie voor een schoolhond: „Ik kreeg buikpijn bij het idee. Het welzijn van een pup moet voorop staan. Die heeft behoefte aan rust, reinheid en regelmaat.”
Pas na lange gesprekken en het opzetten van een kleine groep vrijwilligers uit het lerarenbestand (het Fer-Fitteam), dat de zorg en het uitlaten overdag op zich neemt, ging Stuurman overstag: „Anders dan bij schoolhonden elders in Nederland voeden we de pup zelf op. En we evalueren regelmatig met een gedragstherapeut die het Fer-Fitteam begeleidt.”
Universitair docent aan de Universiteit Utrecht Nienke Endenburg, gespecialiseerd in mens-dierrelaties, ziet de inzet van honden in bijvoorbeeld de ouderenzorg en het onderwijs de laatste jaren toenemen. Behalve in Roermond zijn er scholen in onder meer Vlaardingen, Hengelo, Hilversum en Zevenaar die een eigen hond hebben. Er is geen landelijk overzicht van scholen met een hond.
Hierboven en hieronder 2 foto’s van de Ierse Terriër Gentle die vanaf 2012 ook al regelmatig aanwezig was bij lesactiviteiten Seminarium voor Orthopedagogiek Hogeschool Utrecht op regiokantoor Maastricht bij studenten Master Special Educational Needs.
En na mijn bezoek aan Fer werd ik hartelijk onthaald en besnuffeld en wellicht gaan we nog eens kennis maken met Fer.