Help...... & Animal Power Now

Real POWER

We hebben elkaar nodig als HUMANS en hoe is dit bij dieren onderling?

Een aantal weken terug jankte mijn hond bij het hek van een van haar “vriendjes” een hond die in een hoekje van de tuin lag en heel langzaam opstond en begon te hinkelen. Toen de hond dichterbij kwam, zag je wonden op zijn voorpoot waar de haren waren weggeschoren. Prachtig om elkaars reacties te zien; wat een empathie (dit zag de puppytrainer van Intratuin al 7 jaar terug dan mijn hond Gentle dit al toonde naar anderen)

Bekijk deze video en nog een aantal via diverse links en lees meer hieronder waarom dieren elkaar helpen

Waarom helpen dieren elkaar?

Nick Branson, Animal Welfare and Services Manager, Deakin University

Je hoeft alleen maar te kijken naar de strook van virale beelden van knuffelige wezens die elkaars hand vasthouden of elkaar voeden als bewijs dat mensen het warme en fuzzies krijgen bij de gedachte dat dieren elkaar helpen.

Het leven in het dierenrijk is moeilijk, maar zo nu en dan ontstaat er een verhaal over dieren die elkaar helpen en het lijkt vanzelfsprekend dat dieren inderdaad altruïstische neigingen hebben.

Neem gewoon het verhaal van de hond die een bedreigde kolonie kwetsbare pinguïns beschermde. Een onderzoek van Deakin University naar het broedseizoen van de kleine pinguïn 1999-2000 op Middle Island, voor de kust van Warrnambool, vond dat vossen een bedreiging vormden voor de kolonie. Vossen hadden in vijf jaar tijd bijna 500 kleine pinguïns gekaapt, waardoor er minder dan 10 pinguïns op het eiland achterbleven. Maar de lokale kippenboer, Allan 'Swampy' Marsh, stelde een oplossing voor. Hij had Maremma-honden gebruikt om zijn commerciële pluimvee te beschermen tegen vossen en suggereerde dat hetzelfde concept op Middle Island zou kunnen werken. Dus, Maremma-honden werden getraind om de wacht te houden. Het project was een razend succes. De piekpinguïnentelling tijdens het broedseizoen 2014/2015 was 130, dankzij Maremma-bewakingshonden Eudy en Tula. In 2015 werd Swampy's verhaal omgezet in een film; Oddball met Shane Jacobson in de hoofdrol.

Waar wetenschappers ooit dachten dat het zeldzame geval dat dieren elkaar hielpen waarschijnlijk een 'mutualistische' relatie was of een geval van gedragstraining, wordt het steeds duidelijker dat veel dieren hun vriendjes een bot geven omdat ze erom geven.

Nick Branson, Animal Welfare and Services Manager bij de Geelong Waurn Ponds Campus van Deakin, zegt dat de meeste zoogdieren als 'bewust' worden beschouwd, waardoor het haalbaar is dat ze handelen met empathie. 'Een bewust dier wordt beschouwd als iemand die pijn, lijden, honger en plezier voelt en een relatie heeft met de omgeving die bepaald wordt door wat hij graag doet en dingen die onaangenaam zijn vermijden', voegt hij eraan toe.

Branson zegt dat voorbeelden van dierlijk altruïsme zeldzaam zijn en wetenschappers niet in staat zijn geweest om precies te bepalen waarom het voorkomt, omdat het meestal willekeurig en onvoorspelbaar is. 'Een bewust dier wordt beschouwd als iemand die pijn, lijden, honger en genot voelt en een relatie heeft met de omgeving die wordt bepaald door wat hij graag doet en dingen die onaangenaam zijn te vermijden.'

Kun je geen genoeg krijgen van dierlijk altruïsme?

Hier zijn enkele voorbeelden van dieren die zoet voor elkaar zijn zonder duidelijk biologisch voordeel.

Hond die een babykangoeroe oppakt.

Harten smolten toen er beelden opdoken van Rex, een 10-jarige Duitse herder die een vier maanden oude Joey redde nadat een auto zijn moeder in de buurt van Bells Beach in Victoria had geraakt. Video  Rex

Kat die eendje opheft

Toen kat Hiroko haar drie kittens verloor, werd ze een draagmoeder voor twee kuikentjes, in wat waarschijnlijk het geval is van het 'inprenten' van de vogels op de kat. 'Er is een kans na een vogelluik waarbij het de neiging heeft om op een dier te drukken, wat niet zijn moeder of vader hoeft te zijn, waaraan het is blootgesteld in die gevoelige periode,' zegt Branson.

Dolfijnen die mensen redden van aanvallen met haaien

Als er een groot wit op de loer ligt, wil je een groep dolfijnen rond. 'Dolfijnen nemen bewuste beslissingen over wanneer ze ingrijpen - ze wegen de situatie af en zijn selectief over wie en in welke omstandigheden ze helpen', zei dr. Diana Reiss, een van 's werelds vooraanstaande dolfijnexperts, Australia For Dolphins. Australia For Dolphins.

Chimpansees verzoenen na een gevecht

Het is bekend dat onze primaatvrienden vechten, maar volgens primatoloog Frans de Waal zullen ze altijd zoenen en make-up maken. 'Het principe is dat je een waardevolle relatie hebt die door conflicten wordt beschadigd, dus je moet er iets aan doen', zegt hij in zijn TEDX-gesprek. Alpaca's beschermen schapen tegen aanvallen Veel schapenboeren kopen alpaca's om hun schapen en lammeren te beschermen tegen vossenaanvallen, met naar verluidt groot succes. TEDX talk

Nog meer voorbeelden te bekijken via deze link https://www.google.nl/search?q=animals+helps+others&client=opera&biw=1240&bih=914&tbm=vid&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwj-xtnW5-HiAhUJp4sKHboSBDkQ_AUIDSgC

hpn cat.jpg