22 april zaai of doe iets voor de aarde en maak een miniverschil
22 april: Dag van de Aarde
En ik ben nog niet bijgekomen van 21 april de dag van Creativiteit en Innovatie.Dus drink ik het “Lab of Life koffiemoment “om 11. 00 uur maar op afstand met foto via training bij Innovo Onderwijs op Maat en maak ik miniverschil door alles op te ruimen wat ik tegenkomen & zaai ik bijvriendelijke bloemzaadjes uit in het der van Nationale Zaaidag die plaatsvindt op 22 april. Het zaaien van bijvriendelijke bloemen zorgt voor voedsel voor de bij die met uitsterven wordt bedreigd.
Lees hier meer en kom ook in actie
OPROEP! Maak een miniverschil.
Op 22 april is het Dag van de Aarde.
Steef de Ruijter roept iedereen, alle , kinderen en volwassenen, politici, scholen, bedrijven, sportclubs etc. op om op de ENIGE UNIVERSELE FEESTDAG TER WERELD een beetje rommel in de eigen omgeving op te ruimen. Kijk in je eigen straat, wijk, bos, strand of duin of je rommel ziet liggen en ruim het op: maak een miniverschil!
Dank jullie wel!
Wat is World Earth Day eigenlijk?
In een woelige wereld vol onzekerheid over de toekomst verlangen mensen naar positieve impulsen. De Dag van de Aarde is zo’n impuls. Een periode waarin men de waarde van de aarde beseft, welke schoonheid de natuur meebrengt, hoe je kunt genieten van een nieuwe lente, en van het goede dat het leven te bieden heeft.
Als voorbeeld: In de landen waar Dag van de Aarde al langer is ingeburgerd zien we op een groot aantal plaatselijke activiteiten, zoals markten, wandeltochten, muziekfestivals of opruimacties en vaak een paar grote evenementen, zoals in 1990 een 500 km lange menselijke keten in Frankrijk. De agenda voor Dag van de Aarde is breed en omvat naast natuur en milieu tevens de onderwerpen ontwikkelingssamenwerking, sociale verhoudingen, consumptie, overbevolking en economie. Het streven is een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.
1970 Verenigde Staten
De Dag van de Aarde is sinds 1970 vooral in de Verenigde Staten en sommige Spaanstalige landen een populair fenomeen. Vrijwel alle tv-stations daar besteden er aandacht aan. Ieder jaar wordt de periode vanaf 22 april tot eind april mei uitgeroepen tot Week van de Aarde en tot eind mei tot Maand van de Aarde met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. De activiteiten worden wereldwijd gecoördineerd door de Earth Day Association.
2002 Nederland
De Stichting Dag van de Aarde introduceerde in 2002 de nationale dag voor bezinning en plezier, de Dag van de Aarde op en rond 22 april met activiteiten in Nederland. Een periode van bewustwording, dankbaarheid en vooral het genieten van wat de schoonheid en alles wat de Aarde voortbrengt. Het accent ligt daarbij op positivisme. In 2002 werd in de Industriële en Groote Club in Amsterdam de tentoonstelling 1001 Reasons to Love The Earth georganiseerd.
2006 Krant van de Aarde
In 2006 kwam de Krant van de Aarde voor het eerst uit als festivalkrant voor de Dag van de Aarde in Nederland. De stichting wilde daarna met deze uitgave de schoonheid van de aarde ook de rest van het jaar aan het Nederlandse publiek tonen. In dat jaar kwam ook de voorzitter van Earth Day Association uit de VS over naar Nederland om in Rhenen het startschot te geven voor de Dag van de Aarde activiteiten in Nederland.
2008 International Year of Planet Earth
The United Nations General Assembly verklaarde 2008 tot International Year of Planet Earth to increase awareness of the importance of Earth sciences for the advancement of sustainable development. UNESCO werd aangewezen als leidende agency. Activiteiten duurden van 2006 tot 2009. De stichting Dag van de Aarde reisde samen met de Universiteit van Utrecht af naar Parijs voor de opening van de festiviteiten.
2009 VN resolutie Moeder Aarde
In 2009 werd 22 april op initiatief van de Boliviaanse president Evo Morales door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van Moeder Aarde (Pacha Mama). De resolutie spreekt van “de Aarde en haar ecosystemen ons thuis” en “harmonie met de natuur en de Aarde” als opgave is voor de mensheid.
2016 samenwerking met BBC EARTH
In 2016 begon de Krant van de Aarde met de serie BBC EARTH Planet Earth waarin unieke beelden van de schoonheid van de Aarde aan de lezers werden getoond. De Krant van de Aarde is inmiddels uitgegroeid tot een medium met een onafhankelijke redactie en een oplage van 50.000 en werkt samen met vele organisaties.
Lees ook de uitgave van de stichting Dag van de Aarde: Krant van de Aarde.
Nationale Zaaidag: De Bijenkorf deelt 40.000 zakjes bloemzaad uit om de bij te helpen
The Press donderdag 22 april 2021
Amsterdam, 22 april 2021 - Nederlands oudste warenhuis de Bijenkorf voert onder het motto De Toekomst is Groen al sinds 2017 een ambitieuze duurzaamheidstrategie. Het redden van de bij is daarin een van de prioriteiten. In het kader van Nationale Zaaidag worden t/m 20 mei in alle winkels biologische bloemzaadjes uitgedeeld. Ook werden het afgelopen jaar weer diverse grote en kleine stappen gezet op weg naar een groenere toekomst.
Redden van de bij
Van 15 april tot eind mei voert de Bijenkorf voor het vierde achtereenvolgende jaar campagne voor het redden van de bij. In alle winkels worden in het kader van Nationale Zaaidag (22 april) zakjes biologische bloemzaadjes uitgedeeld om bloemen te zaaien voor bijen en andere bestuivers. In totaal gaat om 40.000 zakjes; goed voor 25 voetbalvelden voedsel voor bijen. Ook is de gevel van de Bijenkorf Amsterdam van 22 t/m 26 april geheel in bloemen gehuld om aandacht te vragen voor de bij, die ernstig bedreigd wordt in zijn voortbestaan. Op deze plek wordt op 22 april een cheque overhandigd aan The Pollinators, een platform dat zich inzet voor het behoud van de bij in Nederland. Vanaf dit jaar werkt de Bijenkorf ook samen met Staatsbosbeheer voor de verbetering van biodiversiteit. Deze samenwerking wordt op Wereldbijendag (20 mei) officieel bezegeld.
Duurzaamheid als missie
De recente aanpassing van de missie van de Bijenkorf weerspiegelt duidelijk het belang dat de organisatie aan duurzaamheid hecht: ‘het meest creatieve, inspirerende en duurzame warenhuis, waar iedereen zich bijzonder kan voelen’. De overkoepelende duurzaamheidsdoelstellingen tot 2025 zijn:
Uitsluitend duurzamere merken verkopen
Eigen CO2-uitstoot met 29,4% verminderen
De bij van de rode lijst van bedreigde diersoorten af
"We zijn goed op weg, maar we zijn er nog niet. En we kunnen en willen het niet alleen. Daarom zijn we voortdurend in gesprek met interne en externe stakeholders over de impact van ons handelen binnen de hele keten en inspireren we onze klanten om ook iets te doen. Elke stap, hoe groot of klein ook, is belangrijk." - Justin Pariag, Head of Sustainable Business de Bijenkorf.
Op weg naar een groenere toekomst
In de winkels en online is er extra focus op duurzaamheid in de vorm van De Groene Studio, een vaste plek waar een steeds wisselend aanbod van duurzamer geproduceerde artikelen te koop is, variërend van mode en accessoires tot woonartikelen en food. Dit past in de ambitie van de Bijenkorf om in 2025 uitsluitend nog duurzamere merken te verkopen.
Ook op andere gebieden werden het afgelopen jaar grote en kleine stappen gemaakt op weg naar een groene toekomst.
In 2020 werd het aantal duurzamer geproduceerde artikelen in het assortiment verdubbeld tot ruim 5.000.
In hetzelfde jaar werd 13,8% van de voorgenomen 29,4 % vermindering van de eigen CO2-uitstoot gerealiseerd.
Er werd 19% minder afval dan in 2019 geproduceerd en de hoeveelheid restafval werd met 39% gereduceerd.
De cadeauverpakkingen en draagtassen zijn vervangen door materialen die minder uitstoot veroorzaken. De draagtassen zijn nu volledig van papier, waardoor ze in hun geheel bij het oud papier kunnen.
Medewerkers van de Bijenkorf deden samen 1.658 uur vrijwilligerswerk en er werd 3.250 kg chocolade, taart en andere lekkernijen gedoneerd aan voedselbanken in het hele land.
Later dit voorjaar lanceert de Bijenkorf een digitaal platform dat helemaal aan duurzaamheid is gewijd, bedoeld om de eigen organisatie en anderen te verbinden, inspireren en motiveren met ideeën, initiatieven en visies op dit gebied.