Profiteer van echt luisteren...

RR juni 2019

Waarom gaan onze gesprekken vaak mis? Waarom is de dialoog zo moeilijk? We luisteren niet goed, willen overtuigen of we interpreteren verkeerd. Als we onze gesprekken niet ingaan om ze te winnen  zouden veel dialogen beter verlopen, stelt communicatiewetenschapper Noelle Aarts. Schuif aan onder de Waalbrug en leer waarom gesprekken misgaan en hoe oog hebben voor het gesprek zelf een oplossing hiervoor kan zijn.

Luisteren, overtuigen, interpreteren

Onder onze woorden ligt een heel scala aan veronderstellingen, verwachtingen en interpretaties waarvan we ons meestal niet bewust zijn, maar die wel een grote invloed hebben op wat we zeggen, en hoe we interpreteren wat de ander zegt. Dat maakt echt luisteren moeilijk. Bovendien vinden we die veronderstellingen belangrijk en willen we de ander er ook van overtuigen. Onze communicatie is vaak eerder eenrichtingsverkeer, dan echt een gesprek.

Feit of interpretatie

Ook het verschil tussen feiten en interpretaties verliezen we vaak uit het oog. “Zeggen dat het in deze kamer 20 graden is, is een feit. Zeggen dat het hier warm is, is een interpretatie. Wanneer het over belangrijke zaken gaat, leiden dat soort verschillen nogal eens tot misverstanden.” De oplossing is volgens Noelle Aarts om anders te kijken naar communicatie: “Anders dan bij een discussie of debat gaat het bij een dialoog niet om winnen, maar om de kunst van het samen nadenken. Misschien zouden onze gesprekken soepeler verlopen als we meer oog zouden hebben voor de interactie zelf.”

Leer er meer over tijdens deze bijeenkomst

https://www.humanpowernow.com/aankomende-events/2019/4/10/leer-minder-snel-oordelen

of kom naar deze lezing

Praten praten, niet luisteren 

20 juni 2019

Tijd 20:30 tot 21:15 uur

Locatie Cultureel Terras de Kaaij, Lindenberghaven 1 C, Nijmegen

Organisator(s) Radboud Reflects

Spreker Communicatiewetenschapper Noelle Aarts

Over de spreker

Noelle Aars is hoogleraar Socio-ecologische interacties aan de Radboud Universiteit en verbonden aan het Institute for Science in Society. Ze doet onderzoek naar gesprekken tussen stakeholders met verschillende achtergronden en belangen bij complexe thema’s. In 2016 en 2017 werd ze door collega’s verkozen tot de meest inspirerende communicator van Nederland.

Deelname

Deelname is gratis, inschrijven niet nodig.

Praten praten, niet luisteren 

Datum20 juni 2019

Tijd20:30 tot 21:15 uur

LocatieCultureel Terras de Kaaij, Lindenberghaven 1 C, Nijmegen

Organisator(s)Radboud Reflects

TypeLezing

SprekerCommunicatiewetenschapper Noelle Aarts

hpn communicate.jpg
noelle 2.png
noelle.png