Is het huwelijk echt zo slecht voor je geluk?

Auteur Paul Dolan beweert in zijn nieuwe boek ( Happy Ever After: Escaping the myth of a perfect life) dat vrouwen misschien gelukkiger zijn als ze alleenstaand blijven. Wat zegt onderzoek?

EMILIANA R. SIMON-THOMAS | 17 JUNI 2019 GGSC

"Als je een man bent, zou je waarschijnlijk moeten trouwen", zegt gedragswetenschapper Paul Dolan. "Doe geen moeite als je een vrouw bent." Dolan is professor aan de London School of Economics. In zijn nieuwe boek, Happy Ever After: Escaping the Myth of the Perfect Life, neemt Dolan feitelijk de sprookjesachtige archetypen van huwelijksgeluk tegen het empirische bewijsmateriaal.

Helaas heeft Dolan per ongeluk de gegevens verkeerd geïnterpreteerd. Hij baseerde zijn mening op telefonische enquêteresultaten die naar verluidt aantoonden dat vrouwen lagere geluksniveaus hadden wanneer hun echtgenote uit de kamer was, wat theoretisch een eerlijker antwoord zou opleveren.

In feite vroegen interviewers niet of hij uit de keuken was gestapt om naar de wc te gaan. Mensen die ja antwoordden op 'afwezige echtgenoot' waren getrouwd maar deelden hun huishouden niet langer met hun echtgenoot, een veel droeviger scenario. Gehuwd worden was waarschijnlijk niet wat de vrouwen in het onderzoek minder blij maakte - het was scheiding van hun echtgenoot.

Toch is het boek van Dolan erin geslaagd een belangrijk debat nieuw leven in te blazen: is het slecht voor vrouwen om te trouwen? Volgens de wetenschap, nee.

Historisch tonen grote studies aan dat gehuwde mensen gemiddeld later meer geluk melden dan ongehuwden. Gescheiden hebben de neiging om in een minder gelukkige situatie terecht te komen, terwijl de nooit-gehuwde en weduwe ergens ergens tussenin vallen.

Studies rapporteren ook over geluksstoten in de aanloop naar bruiloften en vlak daarna - het zogenaamde 'huwelijksreis-effect' - hoewel dit voordeel voor geluk geleidelijk afneemt naar iets boven het niveau van voor de bruiloft in de loop van de tijd. Deze positieve effecten van het huwelijk op het geluk zijn er voor zowel vrouwen als mannen. Sommigen suggereren echter dat gehuwde mensen gelukkiger zijn omdat ze gelukkiger waren om mee te beginnen. Hoewel studies aantonen dat gelukkiger mensen eerder gaan hechten en blijven trouwen, verklaart dit niet volledig de relatie. Gelukkige mensen die trouwen zijn nog steeds gelukkiger dan gelukkige mensen die niet trouwen. De relatie tussen huwelijk en geluk is, zoals de meeste dingen in de psychologische wetenschap, bidirectioneel. Met andere woorden, het is wat je doet om geluk te bevorderen als een individu en een partner die een verschil maakt, niet alleen het huwelijk.

"Het huwelijk maakt je niet gelukkig", zegt professor in de psychologie van Harvard en geluksexpert Daniel Gilbert. "Gelukkige huwelijken maken je blij."

Wanneer studies het meten, is huwelijkstevredenheid namelijk een veel sterkere voorspeller van geluk dan alleen maar trouwen, en is een giftige relatie beslist slecht voor geluk. Alleenstaande mensen die ervoor kiezen om nooit te trouwen, maar een sterke sociale steun hebben op een andere manier, kunnen zeker gelukkig zijn, en het geluk neemt toe wanneer huwelijken van mindere kwaliteit verdwijnen - nogmaals, dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Al met al komen tientallen jaren onderzoek uit menselijke ontwikkeling, psychologie, neurowetenschap en geneeskunde onweerlegbaar samen in deze conclusie: een langdurige, toegewijde relatie zijn die betrouwbare ondersteuning biedt, mogelijkheden biedt om ondersteunend te zijn en een sociale context voor betekenisvolle gedeelde ervaringen in de loop van de tijd is zeker goed voor je welzijn. Betekent dit dat we Dolans kritiek op het huwelijk uit de hand moeten laten lopen? Nogmaals, het antwoord is nee - omdat hij een groter punt maakt dat nog steeds bestaat: proberen om te voldoen aan een rigide ideaal - inclusief meegesleept worden in het perfecte huwelijk en geloven dat dit je geluk zal brengen - belemmert eigenlijk geluk . Het is misleidend om te verwachten dat je "degene" zult ontmoeten en nog lang en gelukkig zult leven omdat het moeite kost om 1) mensen te leren kennen en 2) liefde te behouden. Mensen die in relaties blijven die zich verzuren om dit ideaal te behouden - voor het oog van de schijn, voor kinderen of voor basisonderhoud - kunnen getrouwd zijn, maar het doet hun geluk pijn. Mensen die zich beperken tot traditionele, maar slecht passende rollen in het huwelijk (bijvoorbeeld de kostwinner of de onderdanige, sexy vrouw) leven en hebben minder authentiek betrekking.

Dit verlaagt het geluk, zowel voor individuen als tussen hen. Dolan heeft gelijk als hij waarschuwt dat de meesten van ons waarschijnlijk op de een of andere manier zullen falen als we proberen het onoverkomelijke ideaal na te streven van moeiteloze, gelukzalige huwelijksgelukzaligheid. Hij heeft ook gelijk dat dit streven vooral slecht kan zijn voor vrouwen, voor wie geïnternaliseerde mediagenormen eigenwaarde hebben gebonden aan het feit dat ze geen spinster zijn - een verhaal dat de drang voedt om redding te zoeken door middel van een huwelijk en de daaruit voortvloeiende nederlaag accentueert wanneer het niet gebeurt uitwerken.

In het Greater Good Science Center is het onze kern om op onderzoek geteste activiteiten, oefeningen en praktijken te leveren voor het bevorderen van duurzame sociale verbindingen die het geluk ondersteunen en duurzaam ondersteunen - en bijna al deze kunnen gemakkelijk worden toegepast bij het verbeteren van het huwelijk. geluk. Om van onze middelen te profiteren, is echter kennis nodig dat ze bestaan, de motivatie om ze op te sporen en de moed om zelf en samen met je partner te oefenen.

De boodschap van Dolan heeft tot een gepassioneerde discussie over de gebrekkige, ongelijke instelling van het huwelijk geleid. Het heeft ook geleid tot aanvullende oproepen om het huwelijk te vieren als het fundamentele interstitiële weefsel dat de menselijke beschaving bij elkaar houdt.

Maar voor mij (en voor Dolan, ik vermoed dat, gezien zijn eerdere publicaties over de factoren die geluk teweegbrengen), is het belangrijke punt hier dat trouwen meestal wel goed is voor geluk omdat het een gemakkelijk toegankelijke, cultureel onderschreven biedt container voor duurzame, ondersteunende sociale verbinding. Tegelijkertijd weten we dat het huwelijk zelf niet het toverstokje is. Trouwen maakt je niet automatisch gelukkig. In feite kunt u soortgelijke voordelen behalen uit andere soorten relaties met vrienden en familieleden. Bij het opbouwen van een gelukkiger leven hebben zowel vrouwen als mannen allemaal iets beters dan magie. We hebben het vermogen om de specifieke vaardigheden te leren die we nodig hebben om betere relaties van allerlei aard te smeden en te onderhouden.

hpnmarry2.jpg
hpnmarry.jpg
hpn marry.jpg
hpnmarrie.jpg
e thomas.jpg

EMILIANA R. SIMON-THOMAS