Blijf met je..... af van spullen of mensen met een fysieke en mentale beperking

Kom in actie en help Stan aan zijn invalidewagen, deel dit bericht, geef geld doe iets…

Via deze link kunt u doneren

Stan in zijn nu gestolen auto.  — © José Perrée


De Limburger Nick Bruls 24 november 2022

Geleen -

Groot verdriet bij Stan Perrée (28) uit Geleen. De invalidenwagen waar hij zo afhankelijk van is, is deze week pal voor zijn woning gestolen. „Hij reed er elke dag mee naar het Kasteelpark in Born waar hij vrijwilligerswerk doet. Stan is heel erg van slag”, zegt zijn moeder José.

Als Stan Perrée dinsdagochtend wakker wordt en naar buiten kijkt, is de schrik groot. De parkeerplek waar normaal zijn invalidenwagen staat, is leeg. Het voertuig - grijs met een subtiele rode streep - is gestolen. „De auto was heel belangrijk voor Stan” zegt zijn moeder José uit Munstergeleen. „Die maakte hem zelfstandig en onafhankelijk. Net als andere 28-jarigen had hij een áuto.”

Maar Stan is niet als zijn leeftijdsgenoten. Hij is verstandelijk en lichamelijk beperkt en heeft een levensbedreigende hart- en longkwaal. Fietsen kan hij niet, voor betaald werk is hij te traag. Stan moet het doen met een Wajong-uitkering van 70 procent van het minimumloon. Wel doet hij vrijwilligerswerk in Kasteelpark Born, in het insectarium en in de vogelkooi, om precies te zijn.

Dagritme

Elke dag rijdt hij met zijn invalidenwagen van de Daelzicht-woonvorm in Oud-Geleen naar de dieren, die ‘alles voor hem zijn’, vertelt zijn moeder. „Zo heeft hij een dagritme. Verder gebruikt hij de auto voor boodschappen en bezoekjes aan ons. Allemaal aangeleerde routes. En hij gaat ermee naar de Marotte, waar hij bieleman is. Dieren en carnaval, daar kun je hem alles over vragen.”

Stan Perrée bij de Marotte.  — © De Limburger

Lees ook: Prinsenkenner in het Sittardse

Maar nu is de auto waar hij zo afhankelijk van is gestolen. José Perrée spreekt van een laffe daad. „Er zat een grote gehandicaptensticker achterop. Beste dief, je wist van wie je stal”, zegt zij. „Met zijn inkomen moet Stan heel lang sparen voor een nieuw tweedehands exemplaar.” Daarom deed zijn moeder op Facebook een oproep, die al duizenden keren is gedeeld: ‘Wat ben je toch ontzettend stoer dat je het autootje van onze zoon hebt gestolen. Zet hem a.u.b. terug bij de gehandicapten woonvorm van onze zoon.’ Ook deden Stans ouders aangifte bij de politie.

Op de kop

Vooralsnog zonder resultaat. „Ik hoop dat iemand de auto toevallig tegenkomt en dat Stan ’m zo terugkrijgt. Leg iemand met autisme, die niet kan begrijpen dat mensen dit doen, maar eens uit wat er gebeurd is.”

De auto is van het merk JDM en kan 30 kilometer per uur. „Voor 45 heb je een brommercertificaat nodig, dat kan Stan niet halen.” Enkele jaren geleden zetten vandalen het voertuig al eens op de kop. „Toen raakten benzine en olie vermengd. Een dure reparatie. Deze diefstal zorgt ook nog voor angst. Bij hem en bij zijn tien medebewoners.”

Stan (28) uit Geleen diepbedroefd na diefstal invalidenwagen: ‘Ze hebben hem zijn zelfstandigheid afgenomen’

Via deze link kunt u doneren

John KistermannComment